Ο Κυπριακός Τύπος, 24 Ιουνίου 2014

Η Κοινή Θέση των 28 της ΕΕ που καλούν την Άγκυρα να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, η καθυστέρηση που παρατηρείται στο νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, η γραπτή απάντηση Προέδρου ΔΣ ΚΑ στον Υπουργό Οικονομικών για καταγγελίες ότι χρέωνε με προσωπικά του έξοδα την εταιρεία, η υπόθεση φόνου Καλοψιδιώτη και η κατάσταση του 14χρονου επιζώντα από το οικογενειακό μακελειό στο Στρόβολο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Έρευνα για τον Τώνη”, γράφει ότι γραπτή απάντηση στις καταγγελίες ότι χρέωνε προσωπικά του έξοδα στην εταιρεία επέδωσε στον Υπουργό Οικονομικών ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αναμένει έκθεση σχετικά με το θέμα της γαμήλιας δεξίωσης στη Δερύνεια όπου δημιουργήθηκε αναστάτωση όταν αστυνομικοί πήγαν να ερευνήσουν το αυτοκίνητο του Αλέξη Μαυρομιχάλη, ο οποίος συνδέεται φιλικά με τον Φάνο Καλοψιδιώτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο 14χρονος Κλεόπας Πίτης, ο μοναδικός επιζών από το μακελειό που έσπειρε ο πατέρας του την περασμένη Τετάρτη στο Στρόβολο, ξύπνησε από το κώμα.
“Η Σημερινή”, με κύριο τίτλο “Ανακρίσεις Κυπρίων ζητά το Προεδρικό”, γράφει ότι δυσαρεστημένο παρουσιάζεται το Προεδρικό από την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στις έρευνες της Νομικής Υπηρεσίας για το οικονομικό έγκλημα, και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ζητήσει από την ανακριτική ομάδα να δώσει προτεραιότητα στην έναρξη όσο το δυνατόν πιο σύντομα, των ανακρίσεων Κυπρίων εμπλεκομένων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο Ιράκ, σημειώνονται άγριες σφαγές Κυβερνητικών από τζιχαντιστές. Αλλού γράφει ότι καταθέτει σήμερα ο Φάνος Καλοψιδιώτης σε σχέση με τη δολοφονία του πατέρα του Γιάννη, την περασμένη Παρασκευή, στο Παραλίμνι.
“Ο Φιλελεύθερος” έχει ως κύριο τίτλο “Στου κουφού την πόρτα…” και γράφει ότι οι 28 της ΕΕ δια της Κοινής Θέσης, κάλεσαν την Άγκυρα να “συμβάλει ενεργώς” στην επίλυση του Κυπριακού, υποδεικνύοντας με νόημα ότι η συμβολή της αυτή “παραμένει” κρίσιμη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με εντατικές συνεδρίες εν μέσω διαφωνιών από το ΑΚΕΛ και την ΕΔΕΚ θα προχωρήσει και σήμερα η Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το κοινωνικό μοντέλο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Αλλού γράφει ότι “εξετάζουν αύξηση ορίου ταχύτητας και πίστες” και “μείωση στα 17 για μαθητικές άδειες οδήγησης”.
Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο “Ξέμειναν από καρέκλες στο ΥΠΑΜ”, γράφει ότι αναστάτωση επικρατεί στο Υπουργείο Άμυνας μετά τις αποκαλύψεις της “Χ” για έντονες και αγεφύρωτες διαφωνίες μεταξύ Αρχηγού και Υπαρχηγού της Εθνικής Φρουράς αλλά και για το υπεράριθμο ποσοστό αξιωματικών και υπαξιωματικών που υπηρετούν στα γραφεία του ΥΠΑΜ. Αλλού γράφει ότι ο φορέας διαμεσολάβησης για τις αναδιαρθρώσεις δανείων δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν το Νοέμβριο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται “σε περιπέτειες” στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κάνοντας λόγο για υποβάθμιση δήμων και κοινοτήτων.
Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Οι βουλευτές καθυστερούν το κρίσιμο νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της πρόνοιας”, και με φωτογραφία την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου να μεταβαίνει χθες στη Βουλή, γράφει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο 5χρονο αγοράκι, που βρήκε τη Ρουμάνα μητέρα του νεκρή στο διαμέρισμα τους – που ήταν γεμάτο σκουπίδια – ότι εξετάσεις DNA απέδειξαν ότι ο πατέρας του είναι Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας από τη Λάρνακα. Αλλού γράφει ότι η ΕΕ καλεί την Τουρκία να τερματίσει τον αποκλεισμό από αέρος και θαλάσσης που επιβάλλει στην Κύπρο.
Η επίσης αγγλόφωνη εφημερίδα “The Cyprus Daily”, υπό τον τίτλο “Κάντε το μερίδιο σας”, γράφει ότι οι 28 της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να συνεισφέρει με συγκεκριμένους όρους στην επίλυση του Κυπριακού λέγοντας ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι “κρίσιμος”. Αλλού αναφέρεται σε υπόσχεση για αξιοκρατία από τον Υπουργό Άμυνας, ο οποίος είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις στο στρατό θα εξαλείψουν τις “διασυνδέσεις”. Σε άλλο θέμα – στην πρωτοσέλιδη έγχρωμη φωτογραφία της εφημερίδας – απεικονίζει ναυαγοσώστες που συμμετείχαν την Κυριακή στη Λεμεσό σε διαγωνισμό διάσωσης.
(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΜ)