Στην Αθήνα για τη σύσκεψη τα μέλη του π. προεδρείου ΣΑΕ

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Αθήνα άρχισαν να καταφθάνουν, από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, τα μέλη του πρώην Προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) προκειμένου να συμμετάσχουν στην καθοριστική σύσκεψη της Πέμπτης 3 Ιουλίου 2014 στο Υπουργείο Εξωτερικών για την τελική (;) επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου για την ανασύσταση του φορέα.

Την σχετική πρόσκληση απηύθυνε εγκαίρως στα μέλη της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο οποίος, μάλιστα, στη συνέχεια, τους απέστειλε και το Σχέδιο Νόμου προκειμένου να προετοιμάσουν τις θέσεις και τις εισηγήσεις τους.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η Panhellenic Post, ήδη ο π. Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης βρίσκεται στην Αθήνα ενώ καθ΄ οδόν  προς την γενέτειρα βρίσκεται και η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου.  «Βαλίτσες» ετοιμάζει και ο π. Συντονιστής Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο insideoutborders.com (αναδημοσιεύθηκε στην Panhellenic Post) δήλωσε ότι το ΣΑΕ <<έχει περιέλθει σε αδράνεια για οικονομικούς και πολιτικούς λόγους, κυρίως, όμως «μητροπολιτικούς»>>.

«Η επιστολική ψήφος  μόνιμο αίτημα των απανταχού Ελλήνων, η ΕΡΤ που σίγησε και μαζί της χάθηκε η επικοινωνία με τη «μητέρα πατρίδα» και το νομοσχέδιο για τον απόδημο ελληνισμό και το ρόλο των εκπροσώπων του, που όλο γράφεται και ξαναγράφεται  συνιστούν μερικά και σημαντικά προβλήματα της διασποράς, που δεν έχουν βρει ακόμη τη λύση τους», τόνισε.

Ειδικά για το νέο Σχέδιο Νόμου, ο Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφόρος Νικολαϊδης σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, αμέσως μόλις το έλαβε από τον κ. Αναστασιάδη, το προώθησε στα μέλη του συντονιστικού του. Διεξήχθη εμβριθής συζήτηση επί όλων των άρθρων τα συμπεράσματα της οποίας ο συντονιστής θα καταθέσει κατά τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Επιτροπή.

Αδιευκρίνιστο παραμένει αν στη σύσκεψη θα παραβρεθεί ο συντονιστής ν. Αφρικής κ. Χάρης Γκουβέλης ενώ ο Συντονιστής Ωκεανίας αναμένεται να εκπροσωπηθεί και πάλι από τον κ. Νικολαίδη.

Ο Συντονιστής χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης Ιβάν Σαββίδης δεν αναμένεται να συμμετάσχει ενώ τα πολιτικά κόμματα θα  στείλουν και πάλι τους αντιπροσώπους τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση της Πέμπτης 3 Ιουλίου θα είναι (εκτός απροόπτου) καταληκτική και στη συνέχεια, αφού γίνουν οι όποιες αλλαγές, βελτιώσεις κλπ. προκύψουν από αυτήν (ο Υφυπουργός Εξωτερικών  Άκης Γεροντόπουλος έχει δηλώσει πως είναι ανοικτός σε όλες τις προτάσεις) το Νομοσχέδιο θα προωθηθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για την τελική του επεξεργασία ώστε να κατατεθεί στην ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση, κάτι που αναμένεται να γίνει με την  έναρξη της νέας Χειμερινής Κοινοβουλευτικής Περιόδου.