Αβραμόπουλος: Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι από τη συνταγματική της φύση μια συναινετική διαδικασία

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

 

ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑREAL NEWS

 

ΚΑΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΡΑΗ

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν ο πρώτος που δήλωσε, μέσα από τη Realnews, ότι αυτή η βουλή μπορεί να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Συνεχίζετε να το πιστεύετε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το γεγονός ότι βρέθηκαν εκτός κόμματα όπως η ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ εμφάνισαν συρρίκνωση των εκλογικών ποσοστών τους μία σειρά κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝ.ΕΛ);

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το Κοινοβούλιο είναι από τη συνταγματική της φύση μια συναινετική διαδικασία και ως τέτοια είχε συμπεριληφθεί στο Σύνταγμα του 1975. Σκοπός ήταν -και βέβαια παραμένει- τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές να συμφωνούν ή να συναινούν σε μια κορυφαία πολιτειακή απόφαση. Σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ τέτοιου είδους συναινέσεις, στο μέτρο που οι αυτοδυναμίες είναι πλέον δύσκολη υπόθεση. Πρέπει, λοιπόν, να αναζητηθούν πολιτικά και θεμιτά μέσα συναίνεσης, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, για εκλογή Προέδρου, διασφαλίζοντας τη σταθερότητα και τη συνέχεια της χώρας. Η Βουλή με τη σημερινή σύνθεσή της μπορεί και πρέπει να το κάνει. Με ένα βέβαια επιπλέον στοιχείο: ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της εξόδου από την κρίση, επαναφέροντας την ανάπτυξη και προχωρώντας τις μεταρρυθμίσεις. Είναι υποχρεωμένη για το κοινό συμφέρον να ολοκληρώσει την πορεία αυτή. Αυτό είναι και το διακύβευμα αυτής της προεδρικής εκλογής.

Αυτό είναι προς όφελος του κόσμου, αλλά και όλων των κομμάτων της Βουλής, είτε διεκδικούν την εξουσία, είτε όχι, στις επόμενες εκλογές. Η βιασύνη στην πολιτική είναι κακός σύμβουλος. Το πολιτικό συμπέρασμα είναι ένα: Η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τον κύκλο της αποστολής της και να κριθεί με βάση τα αποτελέσματα που αυτή θα φέρει. Η μεγάλη προσπάθεια που συνοδεύεται από μεγάλες θυσίες μην αφήσουμε να πάει χαμένη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιες δεξαμενές πρέπει να απευθυνθεί η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν συμφωνώ με τον όρο «δεξαμενή». Δεν χρειαζόμαστε ούτε «καύσιμα», ούτε «καλά μυαλά». Έχουμε πολλά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινός νους και ατομικό και συλλογικό αίσθημα ευθύνης του ρόλου μας απέναντι στις επόμενες γενεές. Ο λαός θα εκφρασθεί ελεύθερα και δημιουργικά στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως ορίζει ο νόμος και το Σύνταγμα, και η βούλησή του θα είναι σεβαστή από όλους μας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ΝΔ πρέπει να επιχειρήσει διεύρυνση προς τα δεξιά της, όπου βρίσκεται ένα 15% μικρών δεξιών κομμάτων, ή προς τον μεσαίο χώρο;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το έχω τονίσει πολλές φορές δημόσια. Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι ο πολιτικός χώρος που καλύπτει όλο το φάσμα των ψηφοφόρων που αναπτύσσονται γύρω από τον δημοκρατικό κοινοβουλευτικό άξονα, με όρια από τις παρυφές της δημοκρατικής αριστεράς μέχρι τις παρυφές της δημοκρατικής δεξιάς. Η Νέα Δημοκρατία από την ίδρυσή της συνιστά τη σύγχρονη έκφραση των αστικών προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Υπήρξε και είναι η παράταξη των μεγάλων εθνικών επιλογών. Η παράταξη του μέτρου και της κοινωνικής ευθύνης. Ως εκ τούτου,  σε μια μεγάλη αστική προοδευτική παράταξη, όπως η δική μας, που έχει αποδείξει ότι αγνοεί διχασμούς και διενέξεις του παρελθόντος, που οδήγησαν σε εθνικές καταστροφές, δεν έχουν θέση τέτοιου είδους διλήμματα. Η Νέα Δημοκρατία κοιτάει μπροστά.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δικομματική κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη λύση για τη σταθερότητα; Αποκλείετε «μεγάλο συνασπισμό»;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Η πολιτική σταθερότητα και η ανάπτυξη περνούν μέσα από όλες τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις. Μέσα στην προοπτική αυτή, και εφόσον ο λαός δεν θα έδινε την αυτοδυναμία σε ένα κόμμα, όλες οι επιλογές είναι θεμιτές. Κάτω βέβαια από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης, με κοινό παρανομαστή το συμφέρον της Ελλάδος. Κανένας δεν περισσεύει σε μια τέτοια προσπάθεια, όταν τοποθετείται εντός συνταγματικού τόξου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δικομματική κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση για να υπογράψει μια συμφωνία για το χρέος που θα δεσμεύσει όλες τις επόμενες γενιές;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Οι κυβερνητικές αποφάσεις εξηγούνται και νομιμοποιούνται όταν ανταποκρίνονται στις ανάγκες επιβίωσης του έθνους και, βέβαια, με την έγκριση και τη σφραγίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν σημεία που θα έπρεπε να μπουν σε επαναδιαπραγμάτευση με την τρόϊκα; Και αν ναι, ποια είναι αυτά;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα ο στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο. Αυτό όμως προϋποθέτει την εκπλήρωση των βασικών υποχρεώσεων που ανέλαβε η χώρα. Ό,τι δεν εντάσσεται στη στενή αυτή πορεία και προοπτική είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα. Πιστέψτε με, κανέναν δεν ευχαριστεί η λήψη δυσάρεστων μέτρων. Ακόμα και όταν είναι -που είναι- αναγκαία.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι χαρακτηριστικά πρέπει να έχει ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Το Σύνταγμα καθορίζει τα χαρακτηριστικά αυτά. Εγγυητής του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Εγγυητής της εθνικής και κοινωνικής ενότητας.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή το όνομα σας είναι μεταξύ αυτών που συζητείται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπό ποιες προϋποθέσεις θα συζητούσατε μια υποψηφιότητα;

Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ:  Να σημειώσουμε ότι αυτό που προέχει σήμερα δεν είναι η συζήτηση για πρόσωπα. Προέχει η συνεννόηση για τον χρόνο εκλογής του Προέδρου, ώστε να μην διαταραχθεί η πορεία προς τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη ρύθμιση του χρέους, που είναι η βασική προϋπόθεση για να περάσουμε στην ανάπτυξη.

Αυτήν την ώρα οφείλουμε να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες σύγκλισης μεταξύ των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε ο επόμενος Πρόεδρος να συμβολίζει την εθνική συνεννόηση και ενότητα. Τον ισχυρό συμβολισμό που ορίζει τον ρόλο του Αρχηγού του κράτους να τον διαφυλάξουμε και να τον κρατήσουμε μακριά από ονοματολογίες, υποθέσεις και σκοπιμότητες.