Βρήκαν το διακόπτη που αναβοσβήνει τη συνείδηση (;)

 Η συνείδηση είναι ένα θέμα συναρπαστικό που έχει απασχολήσει όχι μόνον την επιστήμη αλλά και τη φιλοσοφία για ολόκληρους αιώνες.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου George Washington ανακοίνωσαν στην επιθεώρηση ” Epilepsy & Behavior” μια ανακάλυψη που μπορεί να φέρει ιστορική ανατροπή στα δεδομένα: κατάφεραν να ενεργοποιήσουν και να απενεργοποιήσουν τη συνείδηση μιας επιληπτικής γυναίκας διεγείροντας με ηλεκτρισμό μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου της.

Αν και είναι η πρώτη τέτοια περίπτωση στην ιστορία της επιστήμης, είναι διαφωτιστική για τους νευρικούς μηχανισμούς πίσω από αυτό που καλούμε συνείδηση.

Βρήκαν το διακόπτη που αναβοσβήνει τη συνείδηση (;)

Παρά τις ολοένα και αυξανόμενες γνώσεις που αποκτούμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, η συνείδηση εξακολουθεί να αποτελεί ένα γρίφο. Μέχρι σήμερα υπήρχε η πεποίθηση ότι περισσότερες περιοχές του εγκεφάλου εμπλέκονται στη συνείδηση. Όμως τώρα φαίνεται πως ένα κέντρο του εγκεφάλου συνδέει, ελέγχει και συγκροτεί πολλές διαφορετικές περιοχές και λειτουργίες και επενέργειες των αισθήσεων μας σε μια ενιαία εμπειρία.

Οι επιστήμονες με ηλεκτροδιέγερση της συγκεκριμένης περιοχής, που εντόπισαν μετά από δοκιμές, κατάφεραν να “ανάψουν” και να “σβήσουν” τη συνείδηση της επιληπτικής γυναίκας. Η περιοχή αυτή βρίσκεται στο λεγόμενο claustrum (ένα λεπτό στρώμα νευρώνων στην εσωτερική πλευρά του νεοφλοιού και στη νησίδα του νησίδα πρόσθιου προσαγωγίου του εγκεφάλου.

Όταν οι επιστήμονες έβαζαν το ηλεκτρόδιο σε αυτό το σημείο η γυναίκα σταματούσε να κινείται, να αντιλαμβάνεται και η αναπνοή της επιβραδυνόταν, έχανε τη συνείδηση της, όπως εξηγούν.

Όταν την επανέφεραν, δεν θυμόταν το περιστατικό.

Μετά από επαναλήψεις και μετρήσεις επιβεβαίωσαν πως δεν επρόκειτο απλά για μια επιληπτική κρίση, ούτε “πείραζαν” τη λειτουργία της ομιλίας ή της κίνησης. Μάλιστα το “σβήσιμο” της συνείδησης ήταν σταδιακό.

“Θα το παρομοίαζα με ένα αυτοκίνητο. Ένα αυτοκίνητο όταν βρίσκεται στο δρόμο έχει πολλά μέρη που διευκολύνουν την κίνηση του, αλλά υπάρχει μόνο ένα σημείο που βάζεις το κλειδί και το γυρνάς και παίρνει μπρος και τότε όλα δουλεύουν μαζί. Το ίδιο και η συνείδηση, είναι μια περίπλοκη διαδικασία που προκύπτει από πολλές δομές και δίκτυα αλλά μάλλον βρήκαμε το κλειδί” εξηγεί ο Mohamad Koubeissi, επικεφαλής της μελέτης στο New Scientist.

Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλές περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθούν τα αποτελέσματα και να αποκαλυφθεί ο τρόπος που λειτουργεί ακριβώς η συνείδηση.

ΠΗΓΗ: news.gr