Παράνομη κρίθηκε η απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ

Αθήνα
Το Πρωτοδικείο Αθηνών, αργά το βράδυ της Παρασκευής, έκρινε παράνομη την απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε η απεργία σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.Αγνωστη παραμένει μέχρι στιγμής η αντίδραση των εργαζομένων. Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση φένεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ εάν αυτοί δεν επιστρέψουν στις θέσεις τους.

Με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, εγκρίνεται η λειτουργία του Εθνικού Τυπογραφείου το Σαββατοκύριακο «λόγω εκτάκτων υπηρεσιακών αναγκών» που δεν είναι άλλοι από το τύπωμα των «φύλλων πορείας».

Εν τω μεταξύ, υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Αντιδράσεις

«Η απόφαση του δικαστηρίου που κηρύσσει παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων της ΔΕΗ κινείται στο πλαίσιο της αντιδραστικής θεωρίας της κυβέρνησης, ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να αντιστέκονται και να αντιπαλεύουν αντιλαϊκές αποφάσεις» σχολίασε το ΚΚΕ.

«Ενάντια στις απειλές της κυβέρνησης χρειάζεται τώρα να εκφραστεί η στήριξη και η αλληλεγγύη όλου του λαού, που θα πληρώσει ακόμα πιο ακριβά την  ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας, με στόχο την κατάργηση όλου του νομοθετικού και κοινοτικού πλαισίου που την προωθεί» προσθέτει το ΚΚΕ.

Newsroom ΔΟΛ