Το Παιδείας δεν στέλνει δάσκαλο να διδάσκει ελληνικά σε δημόσια αμερικανικά Λύκεια!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Απίστευτο! Για να κάνει το ελληνικό κράτος “οικονομία” το μισθό ενός δασκάλου, τον οποίο δεν στέλνει στο Νιού Χάμσάϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, χάνουμε την μοναδική ευκαιρία να διδαχτούν τα ελληνικά στα δημόσια Λύκεια του Μάντσεστερ στην Πολιτεία αυτή! Την καταγγελία κάνει στην ΡΗΡ ο ομογενής βουλευτής του Ν.Η. Δόδωρος Ροκάς, μέλος του Προεδρείου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα. Δ.Ε.Ε.)

Σήμερα στην ΡΗΡ μιλούν δύο ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί πολιτικοί που εκλέγονται και οι δύο βουλευτές στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Θωμάς Κατσαντώνης και ο Θόδωρος Ροκάς. Αναφέρονται  στα θέματα που απασχολούν τους πολίτες στην περιφέρειά τους. Θέματα λίγο-πολύ κοινότυπα με εκείνα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας στις  πολλές και διαφορετικές χώρες όπου έχουν εγκατασταθεί….

Ελληνική γλώσσα, Μεικτοί γάμοι είναι δύο από αυτά που οδηγούν -κατά τους επαϊοντες- την ελληνική ομογένεια στον (μέσω της αφομοίωσης) εκφυλισμό και στην συρρίκνωση.  Με τα προβλήματα αυτά, δεν φαίνεται να απασχολείται, δυστυχώς, η ελληνική Πολιτεία, μέσα στο γενικότερο κλίμα “μιζέριας” που μας έχει κληρονομήσει η οικονομική κρίση…

Θόδωρος Ροκάς, από την Πολιτεία του New Hampshire (Education)

Ted Rokas House Democrat

Ted Rokas House Democrat

ΡΗΡ: Γίνεται πολύς λόγος ότι χάνουμε την Ομογένεια εξαιτίας των μεικτών γάμων.  Είναι πράγματι έτσι, ή μήπως «κερδίζουμε» και κάποια άτομα στην περίπτωση ας πούμε που η μαμά είναι Ελληνοαμερικανίδα, δεν πηγαίνει το παιδί της στην Εκκλησία, δεν φέρνει πιο κοντά στην Ελλάδα το σύζυγό της;

Ροκάς: Σ΄ αυτό το πράγμα έχετε δίκιο. Δεν χάνουμε άτομα. Διότι και το παιδί είτε η μαμά είναι Ελληνίδα είτε ο πατέρας είναι Έλληνας, θα πάει στην Εκκλησία, θα βαπτισθεί Ορθόδοξα κλπ. Χάνεται, όμως, στο εξής: Εντάξει, θα βαπτισθεί το παιδί.  Θα ‘ρθεί  μετά στην Εκκλησία; Θα κρατήσει τα ελληνικά ήθη και έθιμα; Θα έρθει μετά στο ελληνικό σχολείο;  Εκεί στην Αμερική και στο ΝΗ τα πιο πολλά ελληνικά σχολεία είναι της Εκκλησίας. Θα γραφτούνε; Εκεί χάνεται η ελληνική γλώσσα.

ΡΗΡ: Με ποιο τρόπο νομίζετε μπορεί το ελληνικό Κράτος να βοηθήσει σε αυτό;

Ροκάς: Κοιτάξτε. Εμείς είχαμε κάνει κάτι –και ο Θωμάς Κατσιαντώνης ήτανε όπως είμαι και εγώ τώρα στο κομμάτι της ελληνικής Παιδείας, και έχουμε προσπαθήσει να φέρουμε ένα δάσκαλο από την Ελλάδα στην Αμερική, εκεί που ζούμε εμείς, στο Μάντσεστερ για να διδάσκει τα  ελληνικά στα Δημόσια Λύκεια. Και μετά –αν αρχίσουμε από τα λύκεια- θα πάμε και στα Γυμνάσια. Για να μην μαθαίνουν ελληνικά μόνον οι Έλληνες. Θα είναι και Έλληνες, βέβαια, αλλά να είναι και οι ξένοι  που θα θελήσουν να μάθουν την ελληνική γλώσσα.  Έτσι θα κερδίσουμε φιλέλληνες. Αυτό θα ήταν μια μεγάλη βοήθεια εάν μπορούσε να υλοποιηθεί…

ΡΗΡ: Από πλευράς δικής σας  έχει λυθεί το πώς θα γίνει; Δηλαδή υπάρχει συνεννόηση με το αρμόδιο Γραφείο Εκπαίδευσης;

Ροκάς: Υπάρχει . Εγώ είμαι στο “School Board” δηλαδή στο Συμβούλιο Παιδείας του Μάτσεστερ, που είναι η μεγαλύτερη πόλη στο Ν.Η….

ΡΗΡ: Επομένως το θέμα  είναι να στείλει ένα δάσκαλο το ελληνικό Κράτος;

Ροκάς: Ακριβώς! Δυστυχώς υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες φαίνεται ότι αυτό είναι δύσκολο, αλλά δεν μπορώ να σας πω παραπάνω πάνω σ΄ αυτό. Σας λέω αυτά που ξέρω. Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδος πρέπει να πει τα περισσότερα!

Θωμάς Κατσιαντώνης, N.H, House of Representatives

ΡΗΡ: Το κλίμα στην ομογένεια στις σχέσεις της με την Ελλάδα πώς είναι; Έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση;

Thomas Katsiantonis (Re-elected 2012)

Thomas Katsiantonis (Re-elected 2012) Party/District

Κατσιαντώνης: Φυσικά η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει την ομογένεια ειδικά στα πρώτα χρόνια της. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει καλυτερέψει με τους ομογενείς που βλέπουν μία καλύτερη κατάσταση στη γενέτειρα. Αλλά ακόμα ο κόσμος είναι λίγο φοβισμένος, γιατί δεν ξέρουν τι θα γίνει στο μέλλον.

ΡΗΡ:  Φοβισμένος στο να κάνει επενδύσεις στην πατρίδα;

Κατσιαντώνης:  Ναι, ασφαλώς. Είναι συγκρατημένοι. Όπως και οι ομογενείς που έχουν χρήματα στις ελληνικές Τράπεζες είναι φοβισμένοι μήπως γίνει κανένα «μπαμ» ανάλογο με εκείνο της Κύπρου. Βέβαια αυτοί είναι ένα μικρό ποσοστό, αλλά υπάρχουν.

ΡΗΡ: Δεν βλέπετε όμως καμία διάθεσης αποστασιοποίησης των Αποδήμων και των Ομογενών από το εθνικό κέντρο, είναι έτσι;

Κατσιαντώνης: Ακριβώς. Καμία τέτοια διάθεση. Καμία. Όλοι μαζί στηρίζουν την Ελλάδα και όπως βλέπετε  και φέτος, ξένοι, Αμερικανοί και ομογενείς  ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να στηρίξουν τον τουρισμό.

*Αύριο η συνέχεια των συνεντεύξεων των μελών του Προεδρείου της Πα.Δ.Ε.Ε. στην Panhellenic Post.