Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος

Θεσσαλονίκη

Ποινή κάθειρξης 12 ετών επέβαλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης.

Οι συνήγοροι του τέως δημάρχου προανήγγειλαν προσφυγή κατά της απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Το δικαστήριο τον έκρινε τελικώς ένοχο, κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου, για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών (πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά), «έσπασαν» τα ισόβια δεσμά.

Για απόφαση σκοπιμότητας στην οποία οφείλεται η καταδίκη του κάνει λόγο ο τέως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, σε χειρόγραφη δήλωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Δηλώνει δε ότι είναι εξιλαστήριο θύμα κυι παρακαλεί τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να ζητήσουν το φάκελο της υπόθεσής του και να ενημερωθούν για τον τρόπο που, όπως λέει, σπιλώθηκε το όνομά του, επετεύχθη ο εξωραϊσμός του από την πολιτική ζωή του τόπου, και οδηγήθηκε στη φυλακή «χωρίς κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και μετά από έξι αλλαγές του εναντίον του κατηγορητηρίου».

«Στη φυλακή μέσα από μια μακρά διαδρομή προσφοράς στην πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, τη νεολαία, απολύτου σεβασμού στο Σύνταγμα και τους νόμους και χωρίς απόκτηση κάποιου σημαντικού περιουσιακού στοιχείου τα τελευταία 25 χρόνια! Στη φυλακή ένας αθώος! Εξιλαστήριο θύμα. Δυστυχώς η σκευωρία κέρδισε για δεύτερη φορά» αναφέρει ο κ. Παπαγεωργόπουλος στην επιστολή του και εκφράζει την ελπίδα ο Άρειος Πάγος να αντιληφθεί ότι η καταδίκη του οφείλεται σε μια απόφαση σκοπιμότητας. Ο τέως δήμαρχος ευχαριστεί τέλος όσους τον στήριξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, το δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 13 ετών και 5 μηνών, «σπάζοντας» και σ’ αυτήν την περίπτωση τα ισόβια της πρωτοβάθμιας δίκης.

Ο στενός συνεργάτης του Β. Παπαγεωργόπουλου κηρύχθηκε ένοχος κατά πλειοψηφία (3-2) και κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και επιπλέον για την πράξη της απλής συνέργειας στην πλαστογραφία (πλημμέλημα). Το δικαστήριο του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Αμέσως μετά την τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου ο Μ.Λεμούσιας έκανε λόγο για «άδικη» και «προειλημμένη απόφαση», ενώ απευθυνόμενος προς τους τρεις δικαστές που πλειοψήφησαν είπε: «Να απολογηθείτε στη συνείδηση σας. Από το Θεό να το βρείτε».

Σε ποινή κάθειρξης 20 ετών και 6 μηνών καταδικάστηκε ο πρώην δημοτικός ταμίας Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος κι αυτός «έσπασε» τα ισόβια του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, χάρη στο ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου που του αναγνωρίστηκε.

Επιπλέον, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της πολιτικής αγωγής για καταβολή χρηματικής αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ στον καθέναν από τους τρεις παραπάνω κατηγορούμενους, προς το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλα και Γιώργο Γκαϊδατζή, επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 1 και 2 ετών, αντιστοίχως, με 3ετή αναστολή, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους.

Στους δυο τελευταίους, που πρωτοδίκως είχαν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης 15 (Θ. Γκόλα) και 10 ετών (Γ. Γκαϊδατζή) το δικαστήριο αναγνώρισε τον πρότερο έντιμο βίο, στον καθένα, και επιπλέον στον έναν από τους δύο την μετέπειτα καλή συμπεριφορά μετά την τέλεση της πράξης.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ