Το «τέλος του κόσμου» στη Σιβηρία: Μυστηριώδης γιγάντια τρύπα εμφανίστηκε σε ρωσικό έδαφος [βίντεο]

Μία τεράστια τρύπα, η οποία έχει διάμετρο περίπου 79 μέτρα, εντοπίστηκε πρόσφατα στην χερσόνησο Γιαμάλ στη Ρωσία, γνωστή ως το «τέλος του κόσμου». Το βάθος της δεν είναι ακόμη γνωστό, αλλά ούτε και πώς δημιουργήθηκε.

Η μυστηριώδης τρύπα περιβάλλεται από βλάστηση σε μια φαινομενικά απομακρυσμένη περιοχή. Το έδαφος στις παρυφές της τρύπας φαίνεται να έχει υποχωρήσει, ίσως από ότι προκάλεσε το σχηματισμό της τρύπας.

Δεδομένης της εγγύτητάς του κρατήρα σε έναν αγωγό φυσικού αερίου, μία θεωρία είναι ότι η τρύπα σχηματίστηκε μετά από έκρηξη, που μπορεί να προκλήθηκε από την ανάφλεξη αερίων υπογείως.

Μέχρι στιγμής, οι τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει την πιθανότητα πτώσης μετεωρίτη.

«Μπορούμε σίγουρα να πούμε ότι δεν είναι μετεωρίτης» αναφέρει ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών της χώρας, μιλώντας στο Times της Σιβηρίας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω λεπτομέρειες ακόμα.

Ο Δρ Κρις Φόγκγουιλ, πολικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία, δήλωσε ότι η τρύπα πιθανότατα προϋπήρχε και αποκαλύφθηκε με την υποχώρηση του πάγου.

Ωστόσο προσθέτει ότι «αυτό είναι προφανώς μία πολύ ακραία εκδοχή και αν έχει υπάρξει οποιαδήποτε αλληλεπίδραση με το φυσικό αέριο στην περιοχή, αυτό είναι ένα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί μόνο με την επί τόπου έρευνα»

Στην πραγματικότητα, μια ομάδα επιστημόνων έχει αποσταλεί για τη μελέτη της τρύπας και τη λήψη δειγμάτων από τη γύρω περιοχή.

 

http://www.youtube.com/watch?v=2kMs05VaOfE
Πηγή: iefimerida.gr