Κορυφαίοι επιστήμονες και δεκάδες παιδιά μεταξύ των θυμάτων του Boeing – Ανακατεύουν και “Έλληνα” στην κατάρριψη

Σημείο καμπής για την εξέλιξη της ουκρανικής κρίσης αποτελεί η συντριβή του μαλαισιανού Boeing. Το μέγεθος της τραγωδίας, καθώς και το γεγονός ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν ξένοι πολίτες, αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη εξελίξεων και να οδηγήσουν σε διεθνείς πιέσεις για να βρεθεί λύση στην διαμάχη του Κιέβου με τους φιλορώσους αυτονομιστές.  Στην υπόθεση της κατάρριψης αμερικανική εφημερίδα ανακατεύει και “Ελληνα” μεταφράζοντας το “Grek” σε “Greek”…

Στο μεταξύ, μέχρι και 100 επιβάτες του αεροσκάφους με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ που καταρρίφθηκε στην ανατολική Ουκρανία θεωρείται ότι πήγαιναν στο 20ό συνέδριο για την καταπολέμηση του AIDS, ανάμεσά τους και κορυφαίοι ερευνητές. «Εάν στέκουν οι αναφορές, η απώλεια της γνώσης των ανθρώπων αυτών θα έχει επιπτώσεις στην πορεία της έρευνας» αναφέρουν συνάδελφοί τους. Στο σύνολο των θυμάτων πιστεύεται επίσης ότι βρίσκονταν δεκάδες παιδιά, πιθανώς μέχρι και 80.

Το αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών συνετρίβη στην περιοχή του Ντόνετσκ, στην ανατολική Ουκρανία, και σε απόσταση 50 χλμ. από τα ρωσικά σύνορα. Επέβαιναν 280 επιβάτες και 15 άτομα προσωπικό και είχε αναχωρήσει  από το Άμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ. Κθώς παιρνούν οι ώρες πληθαίνουν και οι ςενδείξεις (αποδείξεις;) ότι πρόκειται για κατάρριψη του αεροπλάνου, καθώς στο Ντόνετσκ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax το αεροσκάφος, που κατέπεσε στην ανατολική Ουκρανία κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, κατερρίφθη ενώ πετούσε σε ύψος 10 χιλιομέτρων.

Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι το Boeing της εταιρείας Malaysia Airlines χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος του συστήματος Μπουκ.

Σύμφωνα με πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο όταν ήταν αναμενόμενο και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ουκρανικά μέσα μεταδίδουν ότι πρόκειται για κατάρριψη του αεροπλάνου, καθώς στο Ντόνετσκ συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών στρατιωτών και φιλορώσων.Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι, νωρίτερα, το μεσημέρι, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για κατάρριψη μαχητικού αεροσκάφους της.Σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι το Boeing χτυπήθηκε από έναν πύραυλο εδάφους- αέρος του συστήματος Μπουκ.Από την άλλη πλευρά, πηγή της ρωσικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπλοΐας τονίζει ότι το αεροσκάφος δεν μπήκε στον ρωσικό εναέριο χώρο, όταν ήταν αναμενόμενο, και κατέπεσε κοντά στην πόλη Σαχτάρσκ, στην περιοχή του Ντονέτσκ.Διασώστες του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών της Ουκρανίας μεταβαίνουν ήδη στην περιοχή αυτή.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) έδωσαν στη δημοσιότητα, αναρτώντας στο Ιντερνετ, συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών διοικητών των δυνάμεων των φιλορώσων αυτονομιστών αμέσως μετά την πτώση του αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία, στις οποίες παραδέχονται ότι κατέρριψαν ένα αεροσκάφος και ότι στη συνέχεια διαπίστωσαν ότι επρόκειται για επιβατηγό αεροπλάνο. Η αυθεντικότητα των συνομιλιών δεν έχει ακόμη πιστοποιηθεί.

Οι ουκρανικές υπηρεσίες υπέκλεψαν συνομιλίες ανάμεσα στον διοικητή των φιλορώσων αυτονομιστών Ιγκορ Βέζλερ (Μπες), τον Ρώσο συνταγματάρχη Βασίλ Μικολάιοβιτς Γκεράνιν και τον στρατιωτικό διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν που συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου.

Στην πρώτη συνομιλία ο Ιγκορ Μπέζλερ φέρεται να λέει στον Γκεράνιν: “Μόλις καταρρίψαμε ένα αεροπλάνο”.

Σε άλλη συνομιλία, κάποιος ονόματι “Grek”, το οποίο η Washington Post μεταφράζει ως Greek δηλαδή Έλληνας (;) και κάποιος “ταγματάρχης” συζητούν την κατάρριψη του αεροπλάνου με τον τελευταίο να δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για πολιτικό, και όχι για στρατιωτικό, αεροσκάφος. Απαντώντας σε ερωτήσεις του συνομιλητή του, ο “ταγματάρχης” λέει ότι στα συντρίμμια δεν έχουν βρεθεί όπλα, αλλά μόνο μη στρατιωτικά αντικείμενα και ότι το μοναδικό επίσημο έγγραφο είναι “η ταυτότητα ενός φοιτητή από την Ινδονησία…”.

Σε άλλη συνομιλία ένας αυτονομιστής φέρεται να συνομιλεί με τον διοικητή των Κοζάκων Μίκολα Κοζίτσιν για να του πει ότι “τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν πολιτικό αεροσκάφος”.
“Επεσε έξω από το Χράμποβο… υπάρχουν πολλά πτώματα γυναικών και παιδιών…στην τηλεόραση λένε ότι ήταν ένα ουκρανικό, μεταγωγικό Antonov-26, αλλά η ταμπέλα λέει ‘Malaysia Airlines’. Τι γύρευε πάνω από την Ουκρανία;” , λέει ο συνομιλητής και ο Κοζίτσιν απαντά: “Μετέφερε κατασκόπους. Γιατί στο διάολο πετάνε, εδώ γίνεται πόλεμος”.

Όπως γράφει η Telegraph “Μπες” είναι το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί ο Μπεζλερ, ο οποίος είναι γνωστός ηγέτης των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία και δρα έξω από την Χορλιβκα, κοντά στον τόπο της συντριβής του Boeing 777. Αντίθετα, οι ταυτότητες του “Ταγματάρχη”, του “Έλληνα” και του “Γκερανιν” δεν είναι γνωστές.

Το μαύρο κουτί

Οι ομάδες έρευνας που εργάζονται στα συντρίμμια του αεροσκάφους της Malaysia Airlines βρήκαν και το δεύτερο μαύρο κουτί του σκάφους, όπως διαπίστωσε εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται επί τόπου.

Οι δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών είχαν ανακοινώσει χθες, τις πρώτες ώρες μετά την καταστροφή, και όταν η περιοχή είχε αποκλεισθεί από τις ανταρτικές δυνάμεις, την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού του αεροσκάφους.

Νωρίτερα σήμερα, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές συμφώνησαν να επιτρέψουν την πρόσβαση στην περιοχή της καταστροφής στους διεθνείς εμπειρογνώμονες και να συνεργασθούν με τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές ως προς όλα τα πρακτικά ζητήματα που τίθενται στο πλαίσιο της διενέργειας των ερευνών και της περισυλλογής των πτωμάτων.

Στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ αναφέρεται ότι μία “ομάδα επαφής” αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ είχαν τηλεδιάσκεψη με τους αυτονομιστές, οι οποίοι και δεσμεύθηκαν ότι θα συνεργασθούν με τις ουκρανικές αρχές στις έρευνες.

Το Κίεβο είχε καταγγείλει ότι οι αυτονομιστές εμπόδισαν την πρόσβαση ουκρανών αξιωματούχων στην περιοχή και στη συνέχεια ήρθε η ανακοίνωση των αυτονομιστών για την ανεύρεση του πρώτου μαύρου κουτιού.

Το χρονικό της κατάρριψης

295 ψυχές χαμένες, θύματα μιας νέας αεροπορικής τραγωδίας που συγκλονίζει τον πλανήτη. Τέσσερις μήνες και 10 μέρες μετά την εξαφάνιση μυστήριο της πτήσης MH370 της Malaysia Airlines κάπου πάνω από τον Ινδικό Ωκεανό ένα νέο τραγικό περιστατικό με Boeing της ίδιας εταιρίας έρχεται να σοκάρει.

Το αεροσκάφος της μαλαισιανής εταιρίας είχε απογειωθεί από το Άμστερνταμ με τελικό προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ. 283 επιβάτες και 15μελές πλήρωμα βρίσκονταν εν πτήσει. Κανείς δεν ήξερε, δεν μπορούσε να περιμένει, τι τους επιφύλασσε η μοίρα.

Ανάμεσα στους 283 επιβάτες ήταν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαίσιοι, 11 Ινδονήσιοι, 6 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός σύμφωνα με τις εθνικότητες που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της Malaysia Airlines Χουμπ Χόρτερ. Δεν είχε γνωστές οι εθνικότητες ακόμη 50 επιβατών.