Σαμαράς: 600 εκατ. ευρώ από το νεο ΕΣΠΑ για 145.000 νέους και μακροχρόνια ανέργους

Ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της ανεργίας μετά από σύσκεψη που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς 600 εκατομμύρια από το νεο ΕΣΠΑ εκταμιεύονται εντός του 2014 για την κατάρτιση και την πρώτη επαφή με την εργασία σε 145.000 νέους αλλά και μακροχρόνια ανέργους.

Όπως είπε, η πρώτη προκήρυξη βγήκε μόλις προχθές και θα αφορά σε 30.000 ανέργους 25 έως 29 ετών με προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, μέσα στον Αύγουστο θα προκηρυχθουν θέσεις για 12.000 ενέργους 18- 24 ετων, ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα προκηρυχθεί πρόγραμμα για 8.000 ανέργους 18 – 24 ετών ειδικά για τον δυναμικό τομέα του τουρισμού.
Μέρος απ’ αυτούς μάλιστα για το χειμερινό Τουρισμό και τον Τουρισμό πόλεων.
Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν κατάρτιση 80 ωρών για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε ανθρώπους που, κατά κανόνα, δεν έχουν προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.
Περιλαμβάνει ακόμα πρακτική άσκηση συνολικής διάρκειας 450 ωρών μέσα σε ένα διάστημα μέχρι έξι μήνες. Καθώς και υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των δικαιούχων.

Από τα προγράμματα κάθε δικαιιούχος θα πάρει από 1.740 έως 1.950 ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά και πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για άλλους 50.000 ανέργους και μακροχρόνια ανέργους ή σε νοικοκυριά που δεν έχουν κανέναν εργαζόμενο. Το συνολικό κόστος αυτού του προγράμματος είναι 200 εκατομμύρια ευρώ.

Συνολικά φέτος η Ελλάδα εκτιαμιεύει από το ΕΣΠΑ 750 εκατομμύρια.

O κ. Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων ότι η ανεργία αντιμετωπίζεται μόνο με μακροχρόνια ανάπτυξη που δημιουργεί υγιείς, νέες θέσεις εργασίας.

«Η ανάπτυξη αρχίζει φέτος στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι δραματικά χρόνια ύφεσης. Αλλά στο μεταξύ έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνεργοι που δεν είχαν και καμία σχέση με την αγορά εργασίας. Και μαζί, εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι που έχουν πολλά χρόνια να εργαστούν. Όλοι αυτοί μειονεκτούν, είναι ακόμα δύσκολο να βρουν εργασία σήμερα και μόλις γίνει η ανάκαμψη, που έχει ήδη αρχίσει, αυτοί θα πρέπει να βοηθηθούν αμέσως.
Κι αυτούς θα βοηθήσουμε τώρα: Με προγράμματα που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά κυρίως ταμεία, από το ΕΣΠΑ, και που καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την κατ’ εξαίρεσιν έγκρισή τους από τώρα.»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ

ΠΗΓΗ:NewsIt.gr