Λίγο πριν την μεγάλη ανακάλυψη

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η αίσθηση που έχει δημιουργηθεί ότι η αρχαιολογική σκαπάνη στην αρχαία Αμφίπολη πρόκειται να φέρει στο φως “ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα”, σύμφωνα με τη δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, έχει διαχυθεί στην παγκόσμια κοινότητα.

Δεν είναι μόνον το BBC και άλλα ξένα ΜΜΕ που έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον, είναι και οι δηλώσεις των αρχαιολόγων πρωταγωνιστών της ανασκαφής που συντηρούν την εκτίμηση ότι σε λίγες μέρες θα εμπλουτισθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδος προς το σπουδαιότερο.

«Είμαστε στη μέση της ανασκαφής. Κάθε χωμάτινο επίπεδο, κάθε 20 εκατοστά, φέρνει και νέα δεδομένα. Ξέρουμε περίπου το πλαίσιο και τα γενικά στοιχεία. Πληροφορίες θα δοθούν μόλις ολοκληρωθεί η α΄φάση της ανασκαφής που θα γίνει σε λίγες μέρες» δήλωσε ο Μιχάλης Λεφαντζής, αρχιτέκτονας της Α’ ΕΠΚΑ, που συμμετέχει στις ανασκαφές.

Το ταξίδι-αστραπή του πρωθυπουργού στο χώρο της ανασκαφης και οι πρώτες φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν, δίνουν την βεβαιότητα ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία σπουδαία ανακάλυψη. Τι θα είναι αυτή;

Είναι νωρίς για να το συμπεράνουμε με ασφάλεια. Υποθέσεις μόνον μπορούμε να κάνουμε, βασιζόμενοι κυρίως στις μέχρι τούδε δηλώσεις των αρμοδίων.

Και αυτές, εάν ερμηνεύονται σωστά, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε ενδεχομένως μπροστά στην  αποκάλυψη του Τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ή κάποιου πολύ κοντινού συγγενικού του προσώπου.

Η υπόθεση που κάνουμε είναι λίγο τραβηγμένη, αλλά αν σκεφθούμε για λίγα μόνον λεπτά τι θα σήμαινε μια τέτοια εξέλιξη, πιστεύουμε ότι αξίζει το ρίσκο της υπεραισιόδοξης πρόβλεψης:

*Το θέμα της ανερυθρίαστης προσπάθειας των Σκοπίων να οικειοποιηθούν την πατρότητα του Μεγάλου Έλληνα στρατηλάτη, θα κατέρρεε αυτομάτως, σαν γυάλινος πύργος.

*Στον κονιαρτό των ερειπίων της Σκοπιανής προπαγάνδας,  θα παρασύρονταν και η ψευδής συνταγματική τους ονομασία “Δημοκρατία Μακεδονίας” που επιχειρούν δολίως να πλασσάρουν στην ανθρωπότητα.

Ας μην βιαζόμαστε, όμως. Ας περιμένουμε τα στοιχεία και τις αποδείξεις.

Στο μεταξύ,, αξίζει πιστεύουμε να αναφέρουμε απλώς την επί του θέματος δήλωση του ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου:”  «Εύχομαι να βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη ανακάλυψη και ίσως μια παλιά διαίσθησή μου να δικαιωθεί».

Ο κ. Καργάκος δεν απέκλεισε την πιθανότητα να έχει ανακαλυφθεί το κενοτάφιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη όπως ακριβώς αναφέρει και στον τρίτο τόμο του ιστορικού έργου του, “Μέγας Αλέξανδρος, ο άνθρωπος φαινόμενο” όπου αναγράφεται ότι αν βρεθεί κάποτε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου αυτός θα πρέπει να είναι στην Αμφίπολη και μάλιστα κοντά στον Λέοντα της Αμφιπόλεως…