Τραγωδία στο Ιράκ: Στα πρόθυρα “γενοκτονίας” οι Γεζίντι

Η οδύσσεια για 30.000 χιλιάδες άμαχους Γεζιντίτες που παραμένουν παγιδευμένοι σε ένα βουνό στο βόρειο Ιράκ και έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια, δεν έχει τέλος και οι ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αναλάβει επείγουσα δράση για να εμποδίσει «μια ενδεχόμενη γενοκτονία» εναντίον της μειονότητας του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την περιοχή του Σίντζαρ και έχουν βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών στην επαρχία του Ντόχουκ, στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, περνώντας μέσα από τη Συρία.

«Υπολογίζουμε ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα βουνά του Σίντζαρ, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, χωρίς νερό και κατάλυμα» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Άντριαν Έντουαρντς.

Οι Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πόλη Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, την περασμένη εβδομάδα, και κατέφυγαν στα άγονα βουνά της γύρω περιοχής. Κινδυνεύουν άμεσα καθώς δεν έχουν νερό ή τρόφιμα και η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι.

Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις τροφίμων, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους και το βράδυ της Δευτέρας, στην πέμπτη αποστολή αυτού του είδους, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να προμηθεύσουν 11.000 έτοιμα γεύματα και 19.300 λίτρα νερού στους αμάχους.

Το απόγευμα της Τρίτης και ενώ ελικόπτερα της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας πετούσαν στην περιοχή για να ρίξουν τρόφιμα και νερό στους εξαθλιωμένους ανθρώπους και να απεγκλωβίσουν τα γυναικόπαιδα ένα ελικόπτερο κατέπεσε, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν όλοι οι επιβαίνοντες – ο Ιρακινός πιλότος και μία βουλευτής της μειονότητας.

Στο ίδιο δυστύχημα τραυματίστηκαν ελαφρά ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας Νιου Γιορκ Τάιμς και περίπου 20 πρόσφυγες.

Το ελικόπτερο πιθανότατα καταρρίφθηκε από ολμοβόλο που χρησιμοποιούν οι σουνίτες τζιχαντιστές στις επιχειρήσεις τους εναντίον των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους αμάχους της θρησκευτικής μειονότητας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράκ, το κανάλι Iraqiya, που επικαλείται ως πηγή τον εκπρόσωπο των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων Κάσεμ Άτα, το ελικόπτερο MI17 συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος.

ΠΗΓΗ:News.gr