Αποκλειστικό φωτορεπορτάζ για την ΡΗΡ από την Αμφίπολη!

Published on: Aug 14, 2014 @ 23:47

Φωτορεπορτάζ: Νίκος Σουτόπουλος (αποκλειστικά για την ΡΗΡ)

Ο τύμβος Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη όπου βρέθηκε ο λαμπρός τάφος που ανήκει σε επιφανή πρόσωπο της δυναστείας των Μακεδόνων και ίσως άμεσο συγγενή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αν όχι και στον ίδιο! φωτογραφία 1

Ο συνεργάτης της ΡΗΡ εκπαιδευτικός Νίκος Σουτόπουλος βρέθηκε εκεί! Έκανε μία μεγάλη παράκαμψη -από τον τόπο των διακοπών του-  για να βρεθεί στο σημείο όπου η προσοχή όλου του κόσμου -και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος- είναι στραμμένη περιμένοντας με κομμένη την ανάσα να πληροφορηθούν την σημαντικότερη, ίσως, ανακοίνωση του 21ου αιώνα και πολλών αιώνων πίσω!
Ήδη στο χωριό Μεσολακιά Σερρών που γειτονεύει με τον σημαίνοντα αρχαιολογικό χώρο, ξεκίνησε η τουριστική κίνηση από ενδιαφερόμενους επισκέπτες μετά την επίσημη ανακοίνωση από τα χείλη του Πρωθυπουργού και του αρμόδιου Υπουργού Πολιτισμού Κ. Τασούλα.

Στην κουβέντα που είχε ο συνεργάτης μας, με κατοίκους του χωριού, προέκυψε ότι  πιστεύουν πως σύντομα με την αποκάλυψη της ταυτότητας του νεκρού θα αναπτερωθούν οι προσδοκίες τους για τουριστική και όχι μόνο ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στη Μακεδονία, καθώς επιπλέον το αρχαιολογικό εύρημα θα αποτελέσει ένα αμάχητο ιστορικό ντοκουμέντο για την ελληνικότητα της Μακεδονικής γης.
Η απαγόρευση προσέγγισης αφορά και τους δημοσιογράφους. Έτσι οι φωτογραφίες που μπόρεσε ο συνεργάτης μας να τραβήξει είναι από την μικρότερη επιτρεπτή απόσταση από το χώρο των ανασκαφών.

φωτογραφία 4-1

Οι αστυνομικοί που φρουρούν το χώρο των ανασκαφών, ευγενικά απαγορεύουν σε όλους την προσέγγιση, όχι μόνο για να μην εμποδίζουν το έργο των αρχαιολόγων, αλλά και για να προστατέψουν την γύρω περιοχή από τυχόν ζημιές.

 

Πάντως, και όσοι επισκέπτες φθάνουν στον τόπο, δείχνουν να κατανοούν τους λόγους που δεν τους επιτρέπεται να πλησιάσουν περισσότερο το σημείο των ανασκαφών και δέχονται αδιαμαρτύρητα τις υποδείξεις των οργάνων της Τάξης.

 

 

 

 

Οι εκτεταμένες εκσκαφές, έχουν αποκαλύψει, εκτός από την είσοδο του ταφικού Μνημείου και τον περιβάλλοντα χώρο με περίτεχνες πέτρινες κατασκευές που σε προετοιμάζουν για κάτι το πραγματικά μεγάλο.

φωτογραφία 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αστυνομική παρουσία είναι εμφανής παντού…

 

φωτογραφία 2-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι πινακίδες STOP μπορεί να μην είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, η Μακεδονία, όμως, βοά μέσα από τα “σπλάχνα” της πως είναι μόνον ελληνική! Ώρα είναι να το αντιληφθούν αυτό και οι Σκοπιανοί!