Αντί του ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Published on: Sep 1, 2014 @ 8:13

Με την επιστροφή από τις σύντομες θερινές διακοπές των μελών της Κυβέρνησης,  η χώρα μπαίνει στο Φθινόπωρο και οσονούπω  στην νέα περίοδο Εργασιών της Βουλής, μέσα στην οποία αναμένεται –εκτός απροόπτου- να κατατεθεί και το Νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) .

Πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια από όταν (ουσιαστικά από το 2009) το ΣΑΕ κατέστη, με ευθύνη της τότε κυβέρνησης, ακέφαλο, αδρανές και παροπλισμένο.

Σήμερα λίγοι πιστεύουν στην,  μέσα από τις στάχτες του, αναγέννηση. Οι πολλοί  θεωρούν το ΣΑΕ σαν ένα πείραμα που απέτυχε, σαν μια συμφωνική που αποσυντονίστηκε, σαν μία σπίθα που πριν να γίνει φλόγα, έσβυσε.

Το ποιός ευθύνεται γι αυτό, θα το βρει η ιστορία.

Στα συρτάρια του υπουργείου Εξωτερικών υπάρχει το νέο νομοσχέδιο σε μία προχωρημένη, όχι όμως ακόμη τελική, μορφή.  Ο Υφυπουργός κ. Κυριάκος Γεροντόπουλος συνεχίζει τις επαφές με τα κόμματα προκειμένου να  επιτύχει  την ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία στην ολομέλεια, όπως έχει εξ αρχής βάλει στόχο.

Ωστόσο η προσπάθεια αυτή, στην έκταση που μπορεί να αποδειχθεί χρονοβόρος ή ακόμη και ατέρμονη, δεν θα πρέπει να αποβεί σε βάρος της ουσίας που είναι όχι η κατ’  ανάγκη συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων (ουτοπικό, για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα)  αλλά η εξυπηρέτηση των προβλημάτων της ομογένειας και η μέγιστη αξιοποίησή της υπέρ του έθνους και  των δικαίων του.

Η σταθερή άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την σμίξη οργανώσεων και φυσικών προσώπων στον οργανωτικό κορμό του ΣΑΕ,  εκτιμάται ότι δεν υπάρχει τρόπος να καμφθεί, παρά τις όποιες καλές προθέσεις του αρμοδίου του κόμματος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Βασίλη Πριμηκύρη, ή τις κοπιώδεις προσπάθειες συνεννόησης του κ. Γεροντόπουλου.

Επομένως, ποιά σημασία θα έχει η κατατριβή  και η χρονοκαθυστέρηση σε ένα άγονο έδαφος;

Το Νομοσχέδιο πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα με πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης που έχει και την ευθύνη χάραξης  πολιτικής και για τον Απόδημο Ελληνισμό.  Να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ομογένειας. Να φιλτραριστούν οι όποιες προτάσεις των μελών της Οργανωτικής και Αναθεωρητικής Επιτροπής έχουν (εάν έχουν!) κατατεθεί.  Και το νομοσχέδιο να πάει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και  από εκεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση.

Εάν περάσουν κι άλλοι μήνες χωρίς να ξεκινήσει η νέα οργάνωση του ΣΑΕ, είναι καλύτερα από τώρα να εγκαταλείψουμε την όλη ιδέα και να αφήσουμε την ομογένεια στην ησυχία της. Έτσι κι αλλιώς, ποιός ομογενής ασχολείται σήμερα με το ΣΑΕ;

Μέσα σ΄αυτά τα χρόνια, ο κ. Μπουτάρης πέταξε έξω από τα γραφεία του το ΣΑΕ, στη Θεσσαλονίκη.  Διογκώθηκαν τα χρέη του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού προς τις υπαλλήλους, αλλά και προς το ΙΚΑ.  Το Συμβούλιο έχει διαλυθεί εις τα εξ ων συνετέθη.

Μόνο ελπιδοφόρο παράδειγμα, οι περιφέρειες Κεντρικής-Λατινικής Αμερικής και Ωκεανίας-Απω Ανατολής που συνεχίζουν με κανονικούς ρυθμούς τη λειτουργία τους  ενεργώντας αυτοβούλως και αυτοδυνάμως αποκομμένες από τον κορμό του ΣΑΕ…

Ίσως αυτή να είναι, τελικά, και η λύση του όλου προβλήματος. Κάθε περιφέρεια να αποκτήσει τη δική της ανεξάρτητη οργανωτική δομή που να λειτουργεί ανάλογα με τις ανάγκες της Περιφέρειας.

Εάν είναι επτά (ή όσες) οι Περιφέρειες, μπορούν να θεσμοθετήσουν  μεταξύ τους εκ περιτροπής για ένα εξάμηνο ο κάθε περιφερειάρχης  να αναλαμβάνει και το ρόλο του Ύπατου προέδρου, ώστε να υπάρχει η συντονισμένη επαφή και η συνεργασία με το εθνικό κέντρο.

Μία Γραμματεία στην υπηρεσία του Ύπατου Προέδρου, θα ήταν αρκετή ως σύνδεσμος με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Κυβέρνηση.

Ας το σκεφθούν οι  έχοντες την ευθύνη των αποφάσεων, μιάς και  ένα Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού δεν φαίνεται, δυστυχώς, να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της Κυβέρνησης.