Μερικά από τα “θέλω” και τα “πρέπει” των Αποδήμων Ελλήνων

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Διαβάσαμε,  και αναδημοσιεύσαμε το ρεπορτάζ του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ)  σχετικά με τα όσα είπε η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού και Δ.Δ.,  κυρία Μάιρα Μυρογιάννη, στους ομογενείς δημοσιογράφους  στο Γεν. Προξενείο της Νέας Υόρκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αμερική.

Εκεί,  η Γενική Γραμματέας παρουσίασε το στίγμα της νέας  κυβερνητικής στρατηγικής για την Ομογένεια, δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη νέα γενιά, στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση και στη δημόσια διπλωματία.

Γεγονός είναι πως η κυρία Μυρογιάννη έχει όντως καταβάλει προσπάθεια για πιο ευφάνταστα Προγράμματα φιλοξενείας νεαρών ομογενών και ήδη έχει εκδοθεί η απόφαση για αύξηση του επιδόματος εκπαιδευτικών. Ωστόσο, τα προβλήματα της ελληνικής εκπαίδευσης στο εξωτερικό παραμένουν πολλά και σε διαφορετικούς τομείς.

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε  κάποια από τα θέματα που απασχολούν την Ομογένεια και πέραν από το εκπαιδευτικό.  Όπως είναι λ.χ. η ανασύσταση και η επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) για το οποίο δεν είπε τίποτε η κυρία Μυρογιάννη.

Για το θέμα αυτό, όμως, η τελευταία εκλεγμένη Γραμματέας του ΣΑΕ,  κυρία Όλγα Σαραντοπούλου, και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ) κ. Πάνος Δροσινάκης,   συναντήθηκαν πρόσφατα και αντάλλαξαν απόψεις.

Επίσης, συζήτησαν και για πολλά άλλα θέματα που αφορούν τις ελληνικές κοινότητες και την οργάνωση του Ελληνισμού του εξωτερικού, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομογένεια,  διαπιστώνοντας «την αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με την απολύτως απαραίτητη επαναλειτουργία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού».

Οι δύο αυτοί ομογενειακοί παράγοντες ζήτησαν την επαναλειτουργία του ΣΑΕ και την βελτίωσή του να  με ουσιαστικό τρόπο  καθώς και την ανάγκη να προωθηθεί “η συμπερίληψη των αποδήμων Ελλήνων στις λήψεις των κυβερνητικών αποφάσεων,  που αφορούν και αυτούς“.  “Για να ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ελλάδα και να βοηθήσουμε έτι περαιτέρω την πατρίδα“, όπως τόνισαν, επισημαίνοντας, παράλληλα, και την ανάγκη “για στενότερη συνεργασία των κοινοτικών φορέων με όλους τους υπόλοιπους μαζικούς φορείς των Αποδήμων Ελλήνων  και των Ομοσπονδιών των εθνοτοπικών συλλόγων“.

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο, την οποία  θεωρούν “θετική εξέλιξη”,  οι κα ‘Ολγα Σαραντοπούλου και ο κ. Πάνος Δροσινάκης ζητούν να λάβει πιο ουσιαστική και περισσότερο αποδοτική μορφή ή ψήφος των Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων.  Και αντί της μιάς παγκόσμιας εκλογικής Περιφέρειας – όπου οι υποψήφιοι βουλευτές θα επιλέγονται από τα κόμματα και οι εκλεγόμενοι θα είναι τρεις-  να ψηφίζουν οι ΑπόδημοιΈλληνες Ψηφοφόροι  επιστολικά στις Περιφέρειες που είναι εγγεγραμμένοι, όπως όλοι οι ετεροδημότες.

Εναλλακτικά δε, θέτουν σε δημόσια συζήτηση και την πρόταση, “να υπάρχει ένα κοινό μη παραταξιακό ψηφοδέλτιο του Απόδημου ελληνισμού, έτσι ώστε όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές από την ομογένεια να αποτελούν ξεχωριστή ομάδα στο ελληνικό κοινοβούλιο“.

Η τοποθέτηση των δύο αυτών ομογενειακών παραγόντων είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην ομογένεια και των προβλημάτων που  αυτή αντιμετωπίζει. Και πάνω στα θέματα αυτά πρέπει να ενσκύψει η κυβέρνηση συζητώντας με τους απόδημους για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις γεγονός που θα ενισχύσει έτι περαιτέρω την επικοδομητική συνεργασία τους  με την μητέρα πατρίδα.

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε