Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, 3 Σεπτεμβρίου 2014

Η αναγγελία του Προέδρου Αναστασιάδη για συλλήψεις, μέχρι το τέλος του έτους, υπευθύνων της οικονομικής καταστροφής, μετά από επίσκεψή του την Τρίτη στο κλιμάκιο των ανακριτών για την οικονομία, καθώς και οι διεργασίες για το νομοσχέδιο των εκποιήσεων, σε επίπεδο κομμάτων, αλλά και Τρόικας-Κυβέρνησης, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Άλλα θέματα είναι η κάθοδος του νέου Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, το μικρό ποσοστό των συνταξιούχων που υπέβαλαν αίτηση για το ΕΕΕ, οι αντιδράσεις για το χαράτσι της ΑΗΚ και ο θάνατος του Αντώνη Βαρδή.

«Χειροπέδες για την οικονομική καταστροφή» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Αλήθειας», η οποία γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σπρώχνει τη διερεύνηση του μεγάλου σκανδάλου, ενώ έχει ζητήσει να τυγχάνει ενημέρωσης ανά μήνα για την πρόοδο των ερευνών. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών διαβλέπει διάθεση συναίνεσης και συνεργασίας μεταξύ των κομμάτων για έγκριση του νομοσχεδίου για τις εκποιήσεις. Ακόμη, αναφέρεται σε αντιδράσεις καταναλωτών για το χαράτσι 4,5% της ΑΗΚ.

Η «Σημερινή» γράφει για «Πολλά εμπόδια στις έρευνες των ανακριτών», καθώς ο όγκος εργασίας, η πολυπλοκότητα των υποθέσεων, τα τεχνικής και πρακτικής φύσεως προβλήματα που προκύπτουν, αλλά και τα εμπόδια που παρεμβάλλουν τραπεζικοί παράγοντες, οι οποίοι δεν δείχνουν διάθεση συνεργασίας, καθιστούν το έργο της Νομικής Υπηρεσίας και της ανακριτικής ομάδας ιδιαιτέρως δυσχερές. Επίσης γράφει ότι κανείς δεν ενημέρωσε τη νέα Επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι «έφυγε» ο Αντώνης Βαρδής ύστερα από σκληρή μάχη 23 χρόνων.

Ο «Φιλελεύθερος», υπό τον τίτλο «Κλειδί επιστολή 10 σημείων» γράφει για έντονο παρασκήνιο αναφορικά με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις, ενώ πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα αναφέρουν ότι η Τρόικα απάντησε σε 10 σημεία που της έθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, αποδεχόμενο κάποια πράγματα και απορρίπτοντας άλλα. Επίσης κάνει λόγο για ποδαρικό διώξεων με υποθέσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σε άλλο θέμα, γράφει ότι οι συνταξιούχοι γύρισαν την πλάτη στο ΕΕΕ.

Η «Χαραυγή» γράφει στο κύριο θέμα της, με τίτλο «Δίχτυ προστασίας από το ΑΚΕΛ για πρώτη κατοικία» ότι καθώς αναμένεται σήμερα να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για το τι θα πράξουν τελικά τα κόμματα με το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις και τις τροπολογίες, σταθερός γνώμονας για το ΑΚΕΛ παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης. Επίσης, η εφημερίδα γράφει για πρωτόγνωρα εγκλήματα στην οικονομία χωρίς καμία τιμωρία. Ακόμη γράφει ότι η συνάντηση Αναστασιάδη-Έρογλου πιθανόν να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, ενώ η προσοχή είναι στραμμένη στην κάθοδο του κ. Εΐντε.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Συλλήψεις για την οικονομία `μέχρι το τέλος του έτους`»  γράφει ότι σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, οι έρευνες για τις ποινικές ευθύνες της κατάρρευσης της οικονομίας θα είναι ενδελεχείς, όχι γρήγορες. Επίσης γράφει ότι σημείωσε πτώση το περασμένο έτος η είσπραξη φόρων από το κράτος. Ακόμη, γράφει για νέες κυρώσεις που προτείνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά της Μόσχας, καθώς προελαύνουν οι αντάρτες στην Ουκρανία.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΓΧΡ)