Ομπάμα: Οι ΗΠΑ δε θα εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος

Από το Ταλίν της Εσθονίας δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αφεθούν να εκφοβισθούν από το Ισλαμικό Κράτος μετά τον αποκεφαλισμό του αμερικανού δημοσιογράφου Στίβεν Σότλοφ.

Καταγγέλλοντας μία «φοβερή πράξη βίας», ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε τη διαβεβαίωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρωτεύουσα της Εσθονίας ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το Ισλαμικό Κράτος «να μην αποτελεί πλέον απειλή» για την περιοχή.

Ωστόσο τόνισε ότι αυτό θα χρειαστεί χρόνο και ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς στενή συνεργασία με τους εταίρους της Ουάσινγκτον στην περιοχή.

Πηγή: skai.gr
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ο Ομπάμα καλεί τα μέλη του ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες

Οι χώρες-μέλη του NATO στην Ευρώπη χρειάζεται να συνεισφέρουν στον βαθμό που τους αναλογεί στις αμυντικές δαπάνες ώστε να ενισχυθεί η συμμαχία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε στο Ταλίν της Εσθονίας μία ημέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.Ο Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αυξήσει τη στρατιωτική τους δραστηριότητα στην περιοχή της Βαλτικής —στις τρεις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες οι οποίες είναι σήμερα κράτη-μέλη του NATO και της ΕΕ—, προσθέτοντας ότι στέλνει και εναλλάσσει προσωπικό και αεροσκάφη στην περιοχή.

Εξάλλου ο Ομπάμα εκτίμησε ότι είναι ακόμη «πολύ νωρίς» για να αξιολογηθεί η συμφωνία εκεχειρίας η οποία επετεύχθη στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με το Κίεβο.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι σημαίνει αυτή η εκεχειρία», είπε ο Ομπάμα στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Εσθονό ομόλογό του Τόμας Χέντρικ Ίλβες. «Είναι μια ευκαιρία, θα δούμε εάν θα υλοποιηθεί» η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε τη δέσμευση των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Εσθονίας, χώρας-μέλους του NATO, η οποία εκφράζει φόβους για τις προθέσεις της Ρωσίας την ώρα που οι δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν παράνομες ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία.

«Η Εσθονία δεν θα είναι ποτέ μόνη», είπε ο Ομπάμα στο πλευρό του Ίλβες. «Ήλθα κατ’ αρχήν εδώ για να εκφράσω την δέσμευσή μας έναντι της Εσθονίας, μια δέσμευση απαρασάλευτη», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας τη σημασία του Άρθρου 5 της ιδρυτικής συνθήκης του NATO, με βάση το οποίο μια επίθεση εναντίον ενός κράτους-μέλους του Συμφώνου αντιμετωπίζεται ως επίθεση εναντίον όλων.