Προκαλούν οι Γερμανοί με …αδόκιμη γραφή του FYROM

Σε παράσταση προς τη Γερμανία για τη χρήση της ονομασίας «FYR of Macedonia» πρόκειται να προχωρήσει το υπουργείο Εξωτερικών. Η ονομασία αυτή χρησιμοποιήθηκε στη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια που οργανώθηκε στο Βερολίνο.

Για «αδόκιμη αναγραφή» του ονόματος της ΠΓΔΜ, στη Διάσκεψη για την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων που διοργάνωσε στο Βερολίνο η καγκελαρία της Γερμανίας, έκανε λόγο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Άκης Γεροντόπουλος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Βασίλη Καπερνάρου.
Ο κ. Γεροντόπουλος διευκρίνισε πως η Διάσκεψη Κορυφής οργανώθηκε με πρωτοβουλία της γερμανικής Καγκελαρίας, με προσκεκλημένους τους πρωθυπουργούς και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, όπως επίσης και της Αυστρίας και της Γαλλίας, που έχουν αναλάβει να διοργανώσουν τις επόμενες Διασκέψεις Κορυφής για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων.

Στη Διάσκεψη δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα, ούτε και οι υπόλοιπες βαλκανικές χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) αλλά ούτε και η προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλία.

«Η ατζέντα της Συνόδου αυτής περιελάμβανε θέματα περιφερειακής συνεργασίας, σχέσεων καλής γειτονίας και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης, με στόχο τη διευκόλυνση της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Γεροντόπουλος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η ΠΓΔΜ έλαβε μέρος στη Σύνοδο με το όνομα «FYR of Macedonia» -κάτι που για την Ελλάδα συνιστά «αδόκιμη αναγραφή».

«Το ΥΠΕΞ είναι ενήμερο για την αδόκιμη αυτή αναγραφή, και επιφυλάσσεται και ετοιμάζει τις απαραίτητες ενέργειες, περιλαμβανομένων των παραστάσεων, όπως άλλωστε πράττει σε ανάλογες περιπτώσεις, ώστε να αποτραπούν μελλοντικές αδόκιμες αναγραφές της ονομασίας των Σκοπίων που αντιβαίνουν τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την καθιερωμένη πρακτική εντός των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε σχετικά ο κ. Γεροντόπουλος.
«Οι ελληνικές θέσεις στο θέμα της ονομασίας είναι σαφείς και γνωστές. Η Ελλάδα έχει ήδη διανύσει το τμήμα του δρόμου που της αναλογεί.

Το “κλειδί” της ουσιαστικής εξέλιξης της διαδικασίας αυτής δεν βρίσκεται συνεπώς στην Αθήνα, εναπόκειται στην ηγεσία των Σκοπίων να αρχίσει τελικά να εμπλέκεται στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις με αληθινή πολιτική βούληση, να αποδείξει με συγκεκριμένες απτές πράξεις, όχι μόνο με λόγια, τη δέσμευσή της να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα αυτό» συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.