Αναβλήθηκε για αύριο Παρασκευή η συνάντηση Σαμαρά – Ερντογάν – Δυναμιτίζει το κλίμα η Άγκυρα

Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, θα γίνει αύριο.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας ο κ. Σαμαράς θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και του Καναδά, ενώ θα συμμετάσχει στις δύο συνεδριάσεις για το Αφγανιστάν και την κρίση στην Ουκρανία….

Επίσημη εξήγηση για την αναβολή της συναντήσεως, που αρχικά είχε αναφερθεί ότι θα πραγματοποιείτο σήμερα Πέμπτη, δεν δόθηκε. Πάντως, όπως γράφει το OnAlert.gr, η Άγκυρα έχει ήδη δυναμιτίσει το κλίμα της συνάντησης των δύο ηγετών.

Αναφέρει συγκεκριμένα το OnAlert.gr, τα εξής:

Επιμέλεια  Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ 

Να βγει και από πάνω επιχειρεί η Αγκυρα με ανακοίνωσή της με αφορμή την ελληνική απάντηση στις προκλητικά επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου Πρόεδρου κ.Ερντογάν απέναντι στην Αθήνα και στη Λευκωσία κατά την πρώτη επίσκεψή του στα κατεχόμενα με την νέα ιδιότητά του, όπου:

  • Zήτησε λύση «δύο κρατών»
  • Kατηγόρησε την Αθήνα ότι δεν κάνει το καθήκον της στο Κυπριακό
  • Eπανέφερε το θέμα της Χάλκης, θέτοντας εκ νέου ως όρο τη λειτουργία τεμένους στην Αθήνα και πέραν τούτου τη διευθέτηση του θέματος των μουφτήδων στη Θράκη
  • Eπιχείρησε να διαψεύσει ότι έλαβε επιστολή από τον πρόεδρο της Κύπριακής Δημοκρατίας κ. Ν. Αναστασιάδη, την οποία όμως του μετέφερε στην τελετή της ορκωμοσίας του ο Ελληνας ΥΠΕΞ κ. Ευ. Βενιζέλος.

Οπως είναι γνωστό οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν τη σκληρή απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Ο εκπρόσωπός του κ. Κωνσταντίνος Κούτρας χαρακτήρισε την επίσκεψη στα Κατεχόμενα «παράνομη» και έκανε λόγο για «απογοητευτικές δηλώσεις που επιβεβαιώνουν απλώς την εμμονή της Αγκυρας στην επιθετική πολιτική της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Ο κ. Κούτρας υπενθύμισε ότι «η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας διέρχεται από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας», ενώ κατηγόρησε τον κ. Ερντογάν ότι προσπαθεί να εξισώσει «τις συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας με τις βαριές ευθύνες της Τουρκίας στο Κυπριακό», κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο. Και κατέληξε ότι εφόσον η Τουρκία επιθυμεί, όπως διατείνεται, να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις, «θα πρέπει, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, να συμμορφωθεί με όλες τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να τερματίσει κάθε παράνομη και προκλητική ενέργεια στην κυπριακή ΑΟΖ».

Την Τετάρτη και ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση Σαμαρά -Ερντογάν στην Ουαλία στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σήμερα και αύριο Παρασκευή, ήρθε απάντηση του Εκπροσώπου του Τουρκικού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του κ Κούτρα. Απάντηση που ναι μεν δεν περιέχει τις περί ”δυο κρατών” θέσεις του κ. Ερντογαν, συνεχίζει να προκαλεί ρίχνοντας ευθύνες στην Ελλάδα για το Κυπριακό και εμφανίζοντας την Αγκυρα… υπέρμαχο… δίκαιης και… μόνιμης λύσης ενώ επιχειρεί να αποδώσει τις ελληνικές θέσεις σε δήθεν λόγους ”εσωτερικής πολιτικής”. Ενώ κάνει και τον… χαζό μπλέκοντας την Κυπριακή ΑΟΖ με την τουρκική υφαλοκριπίδα…

Η δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικου ΥΠΕΞ:

“Οι διατυπώσεις του Εκπροσώπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ την 1η Σεπτεμβρίου 2014, αναφορικά με την επίσκεψη του αξιότιμου Προέδρου μας στην ΤΔΒΚ, που θέλουμε να σκεπτόμαστε ότι πηγάζουν από σκέψεις σχετικά με την εσωτερική πολιτική, δεν απηχούν την αντίληψη συνεργασίας που έχουμε δημιουργήσει τον τελευταίο καιρό με την Ελλάδα και επιθυμούμε τη συνέχισή της. Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο αξιότιμος Πρόεδρός μας, στην ουσία εξέφρασε ξεκάθαρα για μία φορά ακόμα την αποφασιστικότητα της τουρκικής πλευράς προς την κατεύθυνση της επίτευξης μίας δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο και την προσδοκία μας από την Ελλάδα για μία συνεργασία προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ενώ η κατάσταση ήταν αυτή, αντιμετωπίστηκαν με απορία οι αξιολογήσεις του Εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της Ελλάδος. Πέραν αυτού, είναι δύσκολο να εξηγηθεί το γεγονός ότι αναφέρθηκε, αν και δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, στις δραστηριότητες έρευνας που άρχισαν πρόσφατα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.
Ως γνωστόν, η παρέμβαση της Τουρκίας ως μητέρα πατρίδα και εγγυήτρια και της Ελλάδος στο Κυπριακό, είχε δώσει κατά το παρελθόν θετικά αποτελέσματα. Όπως επεσήμανε ο αξιότιμος Πρόεδρός μας κατά την επίσκεψή του στην ΤΔΒΚ, η Τουρκία κατά την διαδικασία αυτή, θα συνεχίσει να είναι πάντα ένα βήμα μπροστά σε πλήρη συνεργασία με τις άλλες εγγυήτριες και τις ενδιαφερόμενες χώρες και πρωτίστως με τα Ηνωμένα Έθνη.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη για το θέμα της επίτευξης μίας μόνιμης πολιτικής λύσης στο Κυπριακό, που συμπληρώνει το 50ο έτος, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση”