Διαφωνίες καθυστερούν την επιβολή νέων κυρώσεων της ΕΕ κατά Ρωσίας

Βρυξέλλες, Βέλγιο

Εκτάκτως συνεδριάζουν οι πρεσβευτές των χωρών-μελών της ΕΕ με αντικείμενο συζήτησης την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συναντώνται για να αποφασίσουν εάν οι κυρώσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και στη συνέχεια να ανασταλούν σε περίπτωση που τηρηθεί η εκεχειρία, ή εάν δεν θα πρέπει να εφαρμοστούν καθόλου σε αυτό το στάδιο.

«Δεν συμφωνούν όλες οι χώρες-μέλη» είπε διπλωματική πηγή, χωρίς να διευκρινίσει ποιο ή ποια κράτη διαφωνούν με τις κυρώσεις.

Άλλη πηγή είπε ότι η συνάντηση αυτή αφορά «τους όρους εφαρμογής των κυρώσεων», οι οποίες επρόκειτο να ισχύσουν από την Τρίτη μετά τη δημοσίευσή τους στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Πολλές χώρες αντιτίθενται στην περαιτέρω επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι έτσι θα αποφευχθούν αντίποινα από την πλευρά της Μόσχας.

Αρχικά, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αχρενκίλντε-Χάνσεν ανέφερε πως «το πακέτο κυρώσεων πρόκειται να εφαρμοστεί τυπικά από τις χώρες-μέλη αργότερα σήμερα». Λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στην Εφημερίδα της ΕΕ το αργότερο την Τρίτη.

Δόθηκε όμως παράταση μέχρι τις 19:00, ενώ κατόπιν ανακοινώθηκε ότι συγκαλούνται εκτάκτως, την ίδια ώρα, οι πρεσβευτές των χωρών-μελών.

Η Τσεχία και η Σλοβακία είχαν διαφωνήσει την περασμένη εβδομάδα στην επιβολή νέων, σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα, ωστόσο το Σάββατο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών δήλωσαν ικανοποιημένες από τα μέτρα που εγκρίθηκαν την Παρασκευή.

Οι νέες κυρώσεις περιορίζουν την πρόσβαση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών Rosneft και Transneft στις κεφαλαιαγορές, ενώ ενισχύουν επίσης τα μέτρα που αφορούν την πώληση αγαθών «διπλής χρήσης», στρατιωτικής πολιτικής, στη Ρωσία και της ευαίσθητης τεχνολογίας στον ενεργειακό τομέα.

Η Μόσχα, πάντως, από την πλευρά της, έχει απειλήσει ακόμη και με αποκλεισμό του εναέριου χώρου της για ευρωπαϊκές πτήσεις, ως απάντηση στις νέες κυρώσεις.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters