Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 09 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εξελίξεις στο μέτωπο των εκποιήσεων με αφορμή και τη σύσκεψη χθες στο Προεδρικό και τις επόμενες κινήσεις του ΠτΔ είναι το κυρίαρχο θέμα και σήμερα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Συναφές θέμα που προβάλλεται είναι και οι πρώτες αντιδράσεις της Τρόικας και οι δηλώσεις αξιωματούχων στις Βρυξέλλες για το θέμα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης για την Κύπρο. Επίσης αναφορά γίνεται στις επαφές του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ στη Λευκωσία, στην επιστροφή της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΚ, στις δηλώσεις των κατόχων αξιογράφων και στις επαφές που θα έχουν στο Προεδρικό, στις πληροφορίες για φορολόγηση του εφάπαξ και στην επιστροφή στα σχολεία των μαθητών των Δημοτικών σχολείων.

Με τίτλο “8 Νόμοι σε ισχύ , 6 υπό μελέτη”, η “Αλήθεια” αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει τα οκτώ νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή ενώ άλλα έξι είναι στο μικροσκόπιο της Γενικής Εισαγγελίας. Φιλοξενούνται και δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ για `πολιτική κρίση` αν αναπεμφθούν νόμοι. Αλλού αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ Έσπεν Άϊντα βρίσκεται σε αναζήτηση φόρμουλας για τη μεθοδολογία στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Επίσης η “Α” αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της ότι ανακοινώθηκε και επίσημα ότι η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου θα επιστρέψει στο ΧΑΚ περί τα τέλη Οκτωβρίου.

“Νέο αγκάθι η φορολόγηση του εφάπαξ” είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της “Σημερινής” που αναφέρει ότι επικρατεί αναστάτωση στη δημόσια υπηρεσία από φήμες ότι επίκειται φορολόγηση του εφάπαξ και ότι το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Υπουργικού την ερχόμενη Τρίτη. Αλλού αναφέρει ότι η αντιπολίτευση θεωρεί αιτία πολέμου την αναπομπή των νομοθετημάτων που ψήφισε η Βουλή και ότι ο ΠτΔ έστειλε τη μπάλα στον Εισαγγελέα, παραπέμποντας σε αυτόν έξι νομοθετήματα. Σε άλλο ρεπορτάζ η “Σ” προβάλλει την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημοτική εκπαίδευση.

Ο “Φιλελεύθερος” στεγάζει το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο “Η δόση δεν πάει Γιούρογκρουπ” και αναφέρει ότι η Τρόικα τονίζει πως υπάρχουν εκκρεμότητες στο κυπριακό πρόγραμμα για εκποιήσεις και δεν έχει ικανοποιηθεί με τη λύση της ενδεχόμενης αναπομπής νόμων. Σε άλλο δημοσίευμα ο “Φ” γράφει ότι η Λευκωσία αντιδρά στις μεθοδεύσεις των Αγγλοαμερικανών για αναβάθμιση του ψευδοκράτους και προβαίνει σε διαβήματα. Αλλού αναφορά γίνεται σε στοιχεία της JCC με βάση τα οποία 100,000 ευρώ το μήνα πάνε στα καζίνο των κατεχομένων.

Υπό τον τίτλο “Επί ξυρού ακμής η προστασία της πρώτης κατοικίας”, η “Χαραυγή” αναφέρει ότι τα κόμματα προειδοποιούν ότι εάν ο ΠτΔ αναπέμψει τις αποφάσεις της πλειοψηφίας της Βουλής, τότε θα υπάρξει πολιτική κρίση. Αλλού αναφέρει ότι τίθεται και άλλο σοβαρό θέμα τάξης για τη Διοικήτρια της ΚΤ αφού, όπως γράφει, εγείρεται ζήτημα μεροληψίας για δικηγορικό γραφείο συγγενούς της που βρίσκεται σε αντιδικία με την Αρχή εξυγίανσης. Επίσης στην “Χ” αναφορά γίνεται στην πρώτη σελίδα στις εργασίες για το νοσοκομείο Λάρνακας που συνεχίζονται αφού επήλθε συμφωνία με την εργοληπτική εταιρεία για τις οικονομικές απαιτήσεις της.

Με τίτλο “Το Προεδρικό στέλλει τη μπάλα στον Εισαγγελέα”, η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα αποφασίσει για έξι νομοθετήματα που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις ενώ φιλοξενούνται και δηλώσεις των κομμάτων αλλά και πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον για τις πρώτες αντιδράσεις της Τρόικας. Αλλού αναφέρει ότι οι κάτοχοι αξιογράφων έστειλαν αυστηρά μηνύματα στην Κυβέρνηση για τα αιτήματά τους και κάνουν λόγο για `τελευταία ευκαιρία`. Επίσης αναφορά γίνεται στην έναρξη της σχολικής χρονιάς στα Δημοτικά, σημειώνοντας ότι 48,765 μαθητές φοιτούν φέτος στα Δημοτικά.

(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΜΜ)