Οι δωρεές χρημάτων στα κόμματα πρόβλημα ομογενών στην Αυστραλία

Αν και η Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς που ερευνά τη διαφθορά στη Νέα Νότια Ουαλία, αθώωσε τον ομογενή Αθανάσιο Συνοδινό, πρώην ομοσπονδιακό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της «εμπλοκής του», τώρα τον «εμπλέκει» ξανά ένας άλλος ομογενής.
Ο Πολ Νικολάου, υπεύθυνος για τη συγκέντρωση χρημάτων για το Φιλελεύθερο Κόμμα Νέας Νότιας Ουαλίας, στην κατάθεσή του είπε ότι το 2010 είχε κάνει μια πρόταση σε αξιωματούχους του κόμματος για το πώς μπορούσαν να διοχετευθούν «παράνομες δωρεές» στο κόμμα μέσω του φορέα Free Enteprising Foundation.
«Ο Συνοδινός ήταν στη συνεδρίαση εκείνη που έκανα την πρότασή μου» είπε ο κ. Νικολάου.

Ο ίδιος είπε ότι είχε την αίσθηση πως το θέμα εξετάστηκε από τους δικηγόρους του κόμματος και πως ήταν νόμιμη η αποδοχή των δωρεών.
«Εγώ», είπε, «συγκέντρωνα δωρεές. Δεν είμαι δικηγόρος».

Μέσω του Free Enteprising Foundation φαίνεται πως έφτασαν στο Φιλελεύθερο κόμμα της Νέας Νότιας Ουαλίας 693.000 από «παράνομες δωρεές».
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή κατά της Διαφθοράς ερεύνησε και υπόθεση διαφθοράς στην εταιρεία Australian Water Holdings στην οποία ο Συνοδινός ως μέλος της θα κέρδιζε 20 εκατομμύρια δολάρια από ένα συμβόλαιο που θα της ανέθετε η δημόσια επιχείρηση ύδρευσης της Νέας Νότιας Ουαλίας, «Sydney Water», μιας και είχε ο ίδιος μετοχές στην ιδιωτική εταιρεία.

Η ίδια επιτροπή αθώωσε τον κ. Συνοδινό.

Έχει αναφερθεί μάλιστα πως ο ομογενής πρώην ομοσπονδιακός αναπληρωτής Οικονομικών θα επιστρέψει στην κυβέρνηση Άμποτ όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες και αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει καμιά σκιά για διαφθορά σε βάρος του.