Τελευταίο Σαββατοκύριακο προεκλογικής εκστρατείας στη Σκωτία

Λονδίνο
Ένα Σαββατοκύριακο έμεινε στα δύο στρατόπεδα της Σκωτίας εν όψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Πέμπτης για την ανεξαρτησία ή την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εμφανίσεις, ομιλίες, και περιοδείες, χωρίς να λείπουν και τα χτυπήματα κάτω από τη μέση. Η μάχη είναι αμφίρροπη και συνεχίζεται για να πειστεί και ο τελευταίος πολίτης.

Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που παρουσιάζει το θέμα ο βρετανικός Guardian: «Τα ισχυρά όπλα των οπαδών της Ένωσης δεν κατάφεραν να φρενάρουν το τρένο του ‘ναι’».

Η διαπίστωση του Guardian έχει να κάνει με το γεγονός ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οριακό προβάδισμα του «όχι» έναντι του «ναι», γεγονός που δεν οδηγεί σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι θα βγάλει η κάλπη της 18ης Σεπτεμβρίου.

Όσο για τα ισχυρά όπλα, αυτά είναι η πολιτική τριανδρία του Λονδίνου (Κάμερον-Κλεγκ-Μίλιμπαντ), η οποία έσπευσε αυτή την εβδομάδα στη Σκωτία για να πείσει τους πολίτες να παραμείνουν στην Ένωση. Με καλό ή με λιγότερο καλό τρόπο.

Αυτός ο λιγότερο καλός τρόπος έχει να κάνει με τις προειδοποιήσεις τραπεζών και επιχειρήσεων ότι θα φύγουν από τη Σκωτία, σε περίπτωση που αυτή εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μάλιστα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Ντέιβιντ Λαντάου επισήμανε την αποτυχία ψηφοφόρων και πολιτικών να κατανοήσουν τις αρνητικές συνέπειες της ανεξαρτησίας.

Ο πρώτος υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του SNP, ξεκαθάρισε σε υψηλούς τόνους ότι οι συμπατριώτες του δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τις απειλές «εταιρειών και σουπερμάρκετ».

Η εκστρατεία το «ναι» συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς: εμφανίσεις του Σάλμοντ και στελεχών του SNP σε πόλεις και χωριά, αλλά και διανομή 2,6 εκατομμυρίων φυλλαδίων.

Εξίσου έντονη είναι η κινητικότητα του άλλου στρατοπέδου με ομιλίες υπουργών και άλλων στελεχών. Δεν έχουν πάντως λείψει και οι καταγγελίες για «ασχήμιες», όπως προπηλακισμούς οπαδών της Ένωσης από οπαδούς της ανεξαρτησίας. Πάντως, αυτά τα περιστατικά είναι μεμονωμένα και καταδικάζονται.

Ιδιαίτερα δραστήριος είναι ο τέως πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος θα συνεχίσει όλο το Σαββατοκύριακο τις εμφανίσεις και τις περιοδείες υπέρ της διατήρησης της Ένωσης.

Για πολλούς, το «κλειδί» της όλης υπόθεσης είναι η στάση που θα κρατήσουν οι ψηφοφόροι των Εργατικών στην κάλπη  και προς αυτή την κατεύθυνση η συμβολή του Μπράουν είναι αποφασιστική.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΔΟΛ