Οι διαδηλωτές πνίγουν το Χονγκ Κονγκ, αλλά δεν φαίνονται στα ΜΜΕ της Κίνας

Χονγκ Κονγκ
Οι εικόνες του πλήθους στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ που ζητούν εκλογική αυτονομία από το Πεκίνο έχουν κάνει το γύρο του κόσμου -σχεδόν: Οι χιλιάδες διαδηλωτές δεν φαίνονται μέχρι την Κίνα, όπου οι φωτογραφίες δεν φτάνουν χάρη τόσο στο «Σινικό Τείχος του Ίντερνετ» όσο και στον έλεγχο των παραδοσιακών ΜΜΕ. Την ίδια ώρα, οι εφημερίδες στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ μεταδίδουν εντυπωσιακές εικόνες που έχουν τραβήξει ακόμη και με μη επανδρωμένα μικρά αεροσκάφη.Η αντίστιξη δείχνει και στο τοπίο των ΜΜΕ το περίφημο «μία χώρα, δύο συστήματα»: Το Χονγκ Κονγκ είναι κινεζική επικράτεια από την παράδοσή του στην Κίνα το 1997, αλλά διατηρεί το δικό του σύστημα.Το Σαββατοκύριακο, η Κίνα είχε ρίξει «μαύρο» στο Instagram, μέσω του οποίου μπορούσαν να διαδοθούν εικόνες από τις διαδηλώσεις. Χάρη στον ήδη υπάρχοντα έλεγχο σε Facebook και Twitter, το πεδίο των νέων μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι πλέον «καθαρό» από τις διαδηλώσεις. Όσον αφορά τις διαδικτυακές συζητήσεις, οι συνομιλίες φιλτράρονται για λέξεις όπως «δακρυγόνα».
Αντιθέτως, στο Twitter εκτός Κίνας οι εικόνες κυκλοφορούν ελεύθερα, στο οποίο τα πλήθη με τις ομπρέλες εναλλάσσονται με την πλημμύρα κόσμου έχει καταλάβει κεντρικούς δρόμους με καθιστικές διαμαρτυρίες.

Ανάλογα είναι τα πράγματα και στα παραδοσιακά μέσα. Η τηλεοπτική κάλυψη στην Κίνα περιορίζεται στην ανάγνωση σύντομων κειμένων από τους παρουσιαστές ή γραπτές αναφορές χωρίς φωτογραφίες ή βίντεο.

Όσον αφορά τις εφημερίδες, το China Media Project αναφέρει ότι την Τρίτη υπήρχαν μόνο εννέα κομμάτια σε κινεζικά έντυπα σχετικά με το Χονγκ Κονγκ. Τα έξι από αυτά περιορίζονταν στην αναπαραγωγή του δελτίου του επίσημου κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua.

Tα υπόλοιπα τρία, στην ίδια γραμμή με την κάλυψη στην τηλεόραση και το κείμενο του Xinhua, χαρακτηρίζουν παράνομες τις συγκεντρώσεις και υπογραμμίζουν τον κίνδυνο που εγείρουν για την κοινωνική συνοχή και την οικονομία.

Στο ίδιο το Χονγκ Κονγκ, το λάπτοπ και τα κινητά τελευταίας γενιάς έχουν γίνει άλλο ένα «όπλο» των διαδηλωτών. Στο Διαδίκτυο δεν έχουν επιβληθεί περιορισμοί ανάλογοι με την Κίνα, αλλά οι γενικότερες αμφιβολίες έχουν κάνει δημοφιλή αυτές τις ημέρες στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ την εφαρμόγη FireChat, που χρησιμοποιεί το bluetooth αντί των δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ