Ποιά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με την άνοια

Πόσο καλά διαχειρίζεστε το στρες και πώς αντιδράτε σε μια δυσάρεστη ανακοίνωση; Καταφέρνετε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας στα δύσκολα ή χάνετε …
τον ύπνο σας ακόμη και για μικροπράγματα;

Βασικά γνωρίσματα της προσωπικότητάς μας συνδέονται με τον κίνδυνο να εκδηλώσουμε άνοια, σύμφωνα με Σουηδούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ.
Η σχετική μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Neurology αναφέρει πως στοιχεία της προσωπικότητας όπως η ζήλεια, οι ανησυχίες και ο θυμός μας κάνουν πιο επιρρεπείς στην εκδήλωση άνοιας.
Η προσωπικότητα μπορεί μάλιστα να «προβλέψει» την εκδήλωση της νευροεκφυλιστικής πάθησης έως και 40 χρόνια πριν.
Οι ερευνητές σημειώνουν πως η άνοια είναι το αποτέλεσμα επιδράσεων στον εγκέφαλο από ένα σύνολο παραγόντων και η προσωπικότητα είναι ένας από αυτούς.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα που στο χώρο της Ψυχικής Υγείας θεωρείται πως ανήκουν στην κατηγορία των νευρώσεων φάνηκε να συνδέονται πιο στενά με την εκδήλωση της άνοιας.
Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις της νεύρωσης είναι οι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, οι συνεχείς ανησυχίες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η ζήλεια, ο θυμός και οι ενοχές.
Οι νευρώσεις συνδέονται στενά με το αυξημένο στρες, το οποίο φαίνεται να αποτελεί τη «γέφυρα» που οδηγεί εν τέλει στη άνοια.
Όταν αντιμετωπίζουμε στρες, ο οργανισμός μας παράγει μεγάλες ποσότητες μιας ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη και η οποία μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα κύτταρα του εγκεφάλου. Έτσι, αυξάνεται μελλοντικά και ο κίνδυνος εκδήλωσης άνοιας.

Πηγή: onmed.gr-fimotro.blogspot.com