Ακόμη και 30 χρόνια μπορεί να διαρκέσει η μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ «ξεσπαθώνει» κατά της ηγεσίας του Μπαράκ Ομπάμα, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση.

«Νομίζω ότι μιλάμε για το είδος του πολέμου που θα μπορούσε να διαρκέσει 30 χρόνια», δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Λιόν Πανέτα, αναφερόμενος στην στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου, που μίλησε στην εφημερίδα USA Today, ο πόλεμος αυτός αναμένεται να είναι δύσκολος και «θα μπορούσε να απειλήσει τη Λιβύη, τη Νιγηρία, τη Σομαλία και την Υεμένη».

Ο Πανέτα, επίσης πρώην διευθυντής της CIA, που υπηρέτησε στη θέση του υπουργού Άμυνας στην κυβέρνηση Ομπάμα, επέκρινε με σφοδρότητα τις αποφάσεις που έλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος τα τελευταία τρία χρόνια. Μεταξύ άλλων, επισήμανε κυρίως την αποτυχία του προέδρου να πιέσει στην ιρακινή κυβέρνηση προκειμένου να παραμείνει μια μικρότερη αμερικανική στρατιωτική δύναμη στην χώρα έπειτα από την απόσυρση των μάχιμων στρατευμάτων το 2011, κρίνοντας ότι αυτό δημιούργησε ένα «κενό» ασφάλειας.

Ο πρώην επικεφαλής του Πενταγώνου κατήγγειλε επίσης την απόφαση, το 2012, του Μπαράκ Ομπάμα να απορρίψει τη συμβουλή που του είχε δώσει ο ίδιος και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον να αρχίσει άμεσα τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών που πολεμούσαν εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Πιστεύω πραγματικά ότι θα βρισκόμασταν σε καλύτερη θέση ώστε να γνωρίζουμε εάν υπήρχαν ή όχι μετριοπαθή στοιχεία στους κόλπους των δυνάμεων των ανταρτών που πολεμούν εναντίον του Άσαντ» υπογράμμισε ο Πανέτα στην αμερικανική εφημερίδα.

Ο ίδιος άλλωστε έκρινε ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους έχασε κάθε αξιοπιστία όταν προειδοποίησε τον Άσαντ για την χρήση χημικών όπλων εναντίον των πολιτών της ίδιας του της χώρας, προτού τελικά δεν κάνει τίποτα όταν ο Σύρος πρόεδρος παραβίασε τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» που είχε ορίσει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον Πανέτα -που έχει γράψει ένα βιβλίο με τίτλο Worthy Fights, το οποίο αναμένεται να εκδοθεί κι έχει προκαλέσει ήδη οργή στο Λευκό Οίκο και στο υπουργείο Εξωτερικών- ο Μπαράκ Ομπάμα μπορεί να «επανορθώσει τη ζημιά» επιδεικνύοντας «ηγεσία» έναντι των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία.

Πολύ συχνά ο πρόεδρος «καταφεύγει στη λογική του καθηγητή του Δικαίου, αντί να επιδεικνύει το πάθος ενός ηγέτη» υποστήριξε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι ο κάποιες φορές ο Ομπάμα «αποθαρρύνεται τόσο πολύ από τη διαδικασία» άσκησης της εξουσίας του, που σταματά να μάχεται.

Fortunegrece.com