Γαλλία: “Κάποια στιγμή” θα πρέπει να αναγνωριστεί η Παλαιστίνη

Η Γαλλία επανέλαβε τη Δευτέρα ότι είναι “επείγον” να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, στη Μέση Ανατολή υπογραμμίζοντας ότι “θα έπρεπε, κάποια στιγμή, να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος”.

“Επείγει να προωθηθεί η λύση των δύο κρατών και να καταλήξουμε στην ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους που θα υπάρχει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα στο Ισραήλ” είπε ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Ρομέν Ναντάλ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει την Παλαιστίνης.

“Αυτή είναι η λύση που στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να αναγνωριστεί το κράτος της Παλαιστίνης”, πρόσθεσε επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούςστην ομιλία του ενώπιον των Γάλλων πρεσβευτών στα τέλη Αυγούστου.

Η Σουηδία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι προτίθεται να αναγνωρίσει την Παλαιστίνης, κάτι που σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές έχει ήδη γίνει από άλλες επτά χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δεν διευκρίνισε εάν η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει άμεσα να αναγνωρίσει επίσης με τη σειρά της την Παλαιστίνη. “Η ειρήνη περνά μέσα από τις διαπραγματεύσεις και για την επανέναρξή τους θα πρέπει να εργαστούμε κατεπειγόντως” σημείωσε.

Σύμφωνα με τον Παλαιστίνιο πρεσβευτή στο Παρίσι, τον Χάελ αλ Φαχούμ, το θέμα της αναγνώρισης συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν στα τέλη Σεπτεμβρίου ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

“Ελπίζω ότι η Γαλλία, που είναι η κινητήριος δύναμη στο θέμα αυτό, θα προχωρήσει σύντομα” στην αναγνώριση, είπε υπενθυμίζοντας ότι και το βρετανικό κοινοβούλιο θα συζητήσει στις 13 Οκτωβρίου το ζήτημα.

NOOZ.