Εξάρθρωση τρομοκρατικού σχεδίου τζιχαντιστών στη Βρετανία

Στην εξάρθρωση του πρώτου τρομοκρατικού σχεδίου που πιστεύεται ότι συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος και το οποίο είχε ως στόχο τη Βρετανία, προέβησαν η Μητροπολιτική Αστυνομία και η υπηρεσία πληροφοριών ασφαλείας MI5.

Όπως ανακοινώθηκε, η σύλληψη τεσσάρων ανδρών την Τρίτη κατά τη διάρκεια ένοπλων εισβολών σε κτήρια του δυτικού και κεντρικού Λονδίνου συνδέεται με το σχεδιασμό «σημαντικής» επίθεσης επί βρετανικού εδάφους.

Ένας εκ των υπόπτων ακινητοποιήθηκε με χρήση όπλου ηλεκτρικής εκκένωσης (τέιζερ) από τους αστυνομικούς. Οι ύποπτοι, δύο 21χρονοι και δύο 20χρονοι, φέρονται να βρίσκονταν στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού των τρομοκρατικών χτυπημάτων. Κρατούνται και ανακρίνονται σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα του Λονδίνου. Οι έρευνες σε σπίτια και οχήματα συνεχίζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ένας εκ των συλληφθέντων έχει επιστρέψει στη Βρετανία μετά από παραμονή του στη Συρία, όπου πιστεύεται πως είχε αναπτύξει δεσμούς με τους τζιχαντιστές.

Οι Αρχές εξετάζουν μεταξύ άλλων την πιθανότητα οι συλληφθέντες να σχεδίαζαν κάποιον αποκεφαλισμό σε δημόσια θέα.

Το επίπεδο συναγερμού ασφαλείας στη Βρετανία έχει αυξηθεί από τον Αύγουστο σε «σοβαρό», δεύτερο στη βαθμίδα ετοιμότητας, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να προειδοποιεί πως το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις επί βρετανικού εδάφους.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τις προθέσεις Βρετανών υπηκόων που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί ση Συρία και στο Ιράκ και μετά επιστρέφουν στη Βρετανία.

Πηγή:skai.gr/