Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας θα ορισθεί η 24η Οκτωβρίου

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στον πρόεδρο της Δημοκρατίας για υπογραφή εστάλη από την Διαρκή Επιτροπή της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) η πρόταση για καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας. Η πρόταση έγινε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννη Κορίνθιο ο οποίος παραβρέθηκε σήμερα  στην ειδική Συνεδρίαση της Επιτροπής, και έγινε ασμένως αποδεκτή από τους Βουλευτές όλων των πτερύγων.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος.

Αρχικά είχε ενημερωθεί για την πρόταση ο πρόεδρος της Επιτροπής  Βουλευτής .Β΄Θεσσαλονίκης κ. Σάββας Αναστασιάδης ο οποίος αμέσως την ενσερνίστηκε και συγκάλεσε την Επιτροπή για την προώθήσή της.

Σε πρώτο στάδιο  και για την Ελλάδα, ορίστηκε η 24η Οκτωβρίου ενώ, μετά την επίσημη ανακήρυξή της με Προεδρικό Διάταγμα, θα επιχειρηθεί με συντονισμένες ενέργεις των συναμόρδιων υπουργείων σε συνεργασία με το ελληνικό Γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αθήνα, η καθιέρωσή της και ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Σε πρώτο στάδιο  και για την Ελλάδα, ορίστηκε η 24η Οκτωβρίου ενώ, μετά την επίσημη ανακήρυξή της με Προεδρικό Διάταγμα, θα επιχειρηθεί με συντονισμένες ενέργεις των συναμόρδιων υπουργείων σε συνεργασία με το ελληνικό Γραφείο της ΟΥΝΕΣΚΟ στην Αθήνα, η καθιέρωσή της και ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.

Την υποστήριξη του ελληνικού αιτήματος στον Διεθνή οργανισμό υποσχέθηκε η πρόεδρος του Ελληνικού Γραφείου ΟΥΝΕΣΚΟ κα Καίτη Παπαχρήστου η οποία και εξήγησε τον εσωτερικό “μηχανισμό” για την προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΟΥΝΕΣΚΟ θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2015.

Γ. Κορίνθιος στην ΡΗΡ

Με δηλώσεις του στην ΡΗΡ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Κορίνθιος εξέφρασε τη συγκίνησή του γιατί η πρότασή του έγινε αποδεκτή από όλο το φάσμα της ελληνικής Βουλής. «Δεν το πιστεύω, είπε, ότι ήδη σήμερα που συζητήσαμε την πρόταση συντλάχθηκε και οδεύει προς την προεδρία της Δημοκρατίας το Διάταγμα για υπογραφή».

Πρόσθεσε δε ότι ο Απόδημος Ελληνισμός που θεωρεί ως ταυτότητά του την ελληνική Γλώσσα θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. “Σήμερα όλοι οι Απόδημοι θα είναι υπερήφανοι για τη γλώσσα τους”, κατέληξε.

Μαζί με τον κ. Κορίνθιο παρεβρέθη στην Επιτροπή και υποστήριξε θερμά την πρόταση και ο Γραμματέας της Ομοσπονδίας  και πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Μελετών Ιταλίας κ. Νίκος φράγκος.

Η Ημέρα της 24ης Οκτωβρίου ορίστηκε γιατί η αρχική πρόταση για 10 Δεκεμβρίου (Ημέρα που κέρδισε το Νόμπελ λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης) συμπίπτει με την παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Έτσι επελέγη η 24η Οκτωβρίου που είναι η ημέρα  (1963) απονομής του Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γιώργο Σεφέρη.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Παιδείας  και Θρησκευμάτων κ. Γιώργος Στύλιος που συμμετείχε στην Συνεδρίαση της Επιτροπής είπε ότι το Υπουργείο έχει διατάξει και ήδη διενεργείται καταγραφή όλων Εδρών Ελληνικών Σπουδών σε ξένα Πανεπιστήμια καθώς και των καθηγητών,  Επίσης έχει ζητηθεί να καταγραφούν και όλοι οι ομογενείς μαθητές και δάσκαλοι ώστε, όπως είπε,  το υπουργείο να αποκτήσει πλήρη εικόνα του ανθρώπινου δυναμικού.

Με τον τρόπο αυτό πρόσθεσε ότι θα συμπληρωθεί η γενικότερη δομή ενώ με την πρόταση για καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας –την οποία επίσης αποδέχθηκε-  είπε ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι δεσμοί των Αποδήμων με την πατρίδα.

Υποσχέθηκε δε μέσα στο  πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου να να προσκομίσει στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής  για την Ελληνική Διασπορά (sic) τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής Γλώσσας στο εξωτερικό.

Κυρ. Γεροντόπουλος

Στην Επιτροπή παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κυρι΄κος Γεροντόπουλος ο οποίος ενημέρωσε την Επιτροπή  για το θε΄μα των Ελλήνων της Ουκρανίας (λεπτομέρειες σε άλλες στήλες). Ο κ. Γεροντόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ της καθιερώσεως Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας.

Από πλευράς εκπροσώπων των κομμάτων το λόγο πήραν οι Βουλευτές κ.κ. Γαβριήλ, Χαράκογλου, Μιχελάκης Κονσούρης Γεροβασίλη, Γκόνιας Διακκάκη και Γιαννακάκη. παρών στην συνεδρίαση και ο υπεύθυνος του τομέα Αποδήμου Ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασ. Πριμικύρης.

Όλοι  ανεξαιρέτως οι Βουλυτές -ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ- υποστήριξαν την πρόταση ενώ η πλειοψηφία των παρισταμένων βουλευτών, που έλαβαν το λόγο, ζήτησε η ανακήρυξη της παγκόσμιας Ημέρας να συνοδεύεται από σημαντικά δρώμενα και διεθνείς δράσεις, ώστε να μην καταλήξει μία απλή επετειακή ημέρα.

Σύμφωνα με την αρχική πρόσταση κατά την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στα σχολεία της Ελλάδος και της Αποδημίας θα γίνονται διαγωνισμοί, κάποια Έκθεση ιδεών ή και κάτι άλλο ώστε να κλάβει έναν παγκόσμιο χαρακτήρα η 25η Οκτωβριου. Πάντως, το πλήρες Πρόγραμμα της Επετειακής Ημέρας, θα συνταχθεί στην Επιτροπή της Βουλής εν καιρώ.