Ανθρωποκυνηγητό στην Οτάβα για τους δράστες της επίθεσης στο Κοινοβούλιο

Οτάβα, Καναδάς

Πρωτοφανείς για τα δεδομένα του Καναδά είναι οι σκηνές που εκτυλίσσονται στο κέντρο της Οτάβα, καθώς πάνοπλοι αστυνομικοί αναζητούν τους δράστες της επίθεσης που σημειώθηκε νωρίτερα εντός και εκτός του Κοινοβουλίου.

Οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να εκκενώσουν τους δρόμους, ενώ από διάφορα σημεία της πόλης ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν θέση στις στέγες των γύρω κτιρίων, όπως στο Μουσείο Καλών Τεχνών.

 

Σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τον Καναδά βρίσκεται ο Λευκός Οίκος, όπως μετέδωσε ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα. Ήδη, ο αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε με τον καναδό πρωθυπουργό.

Το FBI αύξησε το όριο συναγερμού στις ΗΟΑ. Πάντως, οι αμερικανοί εμφανίζονται προσεκτικοί ως προς τους δράστες και τα κίνητρα της επίθεσης.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε από τα πυρά του ενόπλου. Ένας ένοπλος είναι νεκρός. Σε νοσοκομείο διακομίσθηκαν άλλα τρία άτομα.

Στην ενημέρωση της Αστυνομίας, ο επικεφαλής του Σώματος αναγνώρισε ότι οι Αρχές αιφνιδιάστηκαν από το περιστατικό.

Σε ερώτηση για τον αριθμό των δραστών, ο επικεφαλής είπε ότι «για την ώρα» δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αν ο δράστης που πυροβόλησε τον στρατιωτικό είναι το ίδιο πρόσωπο με αυτό που στη συνέχεια άνοιξε πυρ στη Βουλή.

Συνοπτικά οι εξελίξεις:

  • Ασφαλής ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων.
  • Ένας νεκρός, τρεις τραυματίες. Ένας από τους δράστες νεκρούς.
  • Μεταξύ των κτιρίων που έκλεισαν και η πρεσβεία των ΗΠΑ.
  • Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού στον Καναδά.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Χάρπερ.
  • Αιφνιδιασμένη δήλωσε η Αστυνομία

Η επίθεση ξεκίνησε από το Μνημείο των Πεσόντων, όταν στρατιώτης που στεκόταν φρουρός στο Μνημείο δέχθηκε πυρά από αγνώστους, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Ένας ακόμα φρουρός τραυματίστηκε ελαφρύτερα.
* Αργότερα έγινε γνωστό ότι ο βαριά τραυματίας κατέληξε. Νοσοκομείο στην Οτάβα ενημέρωσε ότι τρία άτομα διακομίσθησαν με τραύματα, από τα οποία τα δύο είναι σε σταθερή κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο δράστης ή οι δράστες διέφυγαν προς το κτίριο του Κοινοβουλίου απ’ όπου ακούστηκαν και άλλα πυρά. Αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30 πυροβολισμούς μέσα στο Κοινοβούλιο.

Το κτίριο αποκλείστηκε από την αστυνομία.

11 φωτογραφίες

Ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ έφυγε ασφαλής από το Κοινοβούλιο. Σε ασφαλή σημεία μεταφέρθηκαν επίσης οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο Τόμας Μάλκερ του αριστερού κόμματος NPD και ο Τζάστιν Τριντό των Φιλελευθέρων.

Το περιστατικό σημειώθηκε ενώ ο Καναδάς είχε αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από το χαμηλό στο μεσαίο. Μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, είχε σημειωθεί επίθεση καναδού τζιχαντιστή εναντίον δύο στρατιωτών.
Συγκεκριμένα ο άνδρας, ένας ριζοσπαστικοποιημένος ισλαμιστής παρέσυρε με το αυτοκίνητό του τους δύο στρατιώτες. Ο ένας από αυτούς πέθανε λίγο αργότερα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Καναδάς συμμετέχει στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους για περίοδο έξι μηνών. Η καναδική συμμετοχή περιλαμβάνει έξι μαχητικά αεροσκάφη F-18, καθώς επίσης αεροσκάφη ανεφοδιασμού και παρακολούθησης.