Νέα αντίδραση Αναστασιάδη για τις τουρκικές προκλήσεις

Να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες καλεί την Άγκυρα ο Κύπριος πρόεδρος, ώστε να  ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Από τις Βρυξέλλες, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως «λίγα μόλις 24ωρα πριν από την έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση του Κυπριακού, η Τουρκία παραβιάζοντας κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ, έθεσε σε εφαρμογή την οδηγία προς τους ναυτιλλομένους, αποδεικνύοντας έτσι τις πραγματικές της προθέσεις».

Με τον τρόπο αυτό απάντησε στον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος δήλωνε νωρίτερα πως οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν όσα δικαιώματα έχουν και οι Ελληνοκύπριοι στο νησί και αν αυτό δεν γίνεται αποδεκτό, θα πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατηγορεί την Τουρκία ότι ενώ διαμηνύει ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού, οι πράξεις της δεν το αποδεικνύουν.  Αναμένεται να θέσει το θέμα των τουρκικών ενεργειών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Αθήνα: «Τουρκικές νομικές ακροβασίες που δεν δικαιολογούν την πρόκληση»

«Η ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν δικαιολογείται από τις νομικές ακροβασίες στις οποίες επιδίδεται η Τουρκία», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, σχολιάζοντας τις αναφορές Νταβούτογλου.

Για το θέμα της τουρκικής ένταξης, ο υφυπουργός ανέφερε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα984»: «είμαστε υπέρ της ενταξιακής προοπτικής, αλλά υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα σέβεται το κοινοτικό κεκτημένο και το Διεθνές Δίκαιο.

Newsroom ΔΟΛ