Eκπαιδευτικό λογισμικό από Έλληνα υποψ. διδάκτορα

Το πρώτο βραβείο στην κατηγορία των εκπαιδευτικών παιχνιδιών που εγκαθίστανται σε υπολογιστή απέσπασε, σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό, ο υποψήφιος διδάκτορας τουΤμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Χρήστος Μαλλιαράκης.

Το βραβείο απέσπασε με το εκπαιδευτικό παιχνίδι σοβαρού σκοπού (serious game)CMX, το οποίο ανέπτυξε, έχοντας να αντιμετωπίσει “αντιπάλους” από πανεπιστήμια σχεδόν όλου του κόσμου.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι CMX προκρίθηκε μεταξύ των έξι επικρατέστερων, από συνολικά 40 υποψηφιότητες, στον 2ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Παιχνιδιών (2nd Educational Games Competition) και πήρε το 1ο βραβείο στην κατηγορία “Installed on a computer”.

Οι μαθητές συνεργάζονται για να πετύχουν τους στόχους του παιχνιδιού, εξήγησε ο κ. Μαλλιαράκης, αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά του CMX.

Τόνισε, δε, πως πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό MMORPG (Massive Multiplayer Online Role Playing Game), όπου οι μαθητές μπορούν να διδαχθούν προγραμματισμό στις γλώσσες προγραμματισμού C και Java και να εισαχθούν στην αλγοριθμική σκέψη.

Κάθε μαθητής -τόνισε ο κ. Μαλλιαράκης– έχει τον δικό του χαρακτήρα μέσα στον εικονικό κόσμο, με… “μαγικά” όπλα και ξόρκια, προσπαθώντας να δημιουργήσει έναν χαρακτήρα όσο πιο ισχυρό γίνεται.

Με βάση το σενάριο του παιχνιδιού, δύο ομάδες, οι “κλασικοί” καλοί και κακοί προσπαθούν να βρουν τον μυστικό κωδικό του server. Οι καλοί είναι ακτιβιστές που προσπαθούν να σώσουν το περιβάλλον από το εργοστάσιο που το μολύνει και σ’ αυτό δουλεύουν οι… κακοί. Περνώντας, λοιπόν, από διάφορες δοκιμασίες, οι μαθητές αξιολογούνται και όταν τα καταφέρουν, παίρνουν από τους μέντορές τους (τους σενσέι) συμβουλές ή και τον κωδικό.

Στο παιχνίδι έχουν ενσωματωθεί μεταγλωττιστές (compilers), ενώ οι εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να παραμετροποιήσουν όλα τα γραφικά και εκπαιδευτικά στοιχεία του παιχνιδιού. Στο τέλος του παιχνιδιού, ο εκπαιδευτικός έχει τη δυνατότητα να ελέγξει αν οι μαθητές κατάφεραν να προγραμματίσουν σωστά τις δραστηριότητες, τους χρόνους υλοποίησης και λοιπά χαρακτηριστικά που αφορούν την εξέλιξη του παιχνιδιού.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι απευθύνεται σε μαθητές ή φοιτητές που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με τον προγραμματισμό και, όπως είπε ο κ. Μαλλιαράκης, “στόχος μας είναι να βγουν διάφορες εκδόσεις του παιχνιδιού που θα καλύπτουν ως ντέμο τη διδασκαλία του προγραμματισμού σε όλες τις ενότητες”.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8th European Conference of Game-Based Learning – ECGBL 2014 (8ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για την Εκμάθηση μέσω Παιχνιδιών) στο Βερολίνο, στις 9 και 10 Οκτωβρίου 2014.

Το εκπαιδευτικό παιχνίδι CMX για την εκμάθηση και τη διδασκαλία του προγραμματισμού αναπτύχθηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα Χρήστο Μαλλιαράκη στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, με τριμελή επιτροπή την καθηγήτρια-επιβλέπουσα Μάγια Σατρατζέμη, τον αναπληρωτή καθηγητή Ιωάννη Ρεφανίδη και τον λέκτορα Στέλιο Ξυνόγαλο του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ