1940 – Όλοι οι Έλληνες, ήρωες!

496df729-4e08-4b67-ba97-5ec4cfb3d456

 

Αυτό το Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2014, με την εφημερίδα “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ” μία ειδική έκδοση για το Έπος του 1940, με φωτογραφίες, κειμήλια και εφημερίδες μέσα από την προσωπική συλλογή του Κωνσταντίνου Π.Γκιουλέκα.

 

 

     “Η ιστορία δεν διδάσκεται ψυχρά μόνο μέσα από τα βιβλία.  Την μαθαίνει κανείς καλύτερα αν μπορεί να ακολουθήσει τα χνάρια της, αν καταφέρει να ψηλαφήσει τα ίχνη της που φτάνουν ως τις ημέρες μας.
Και εδώ έρχεται ο συμπληρωματικός ρόλος μιας συλλογής. Μια συλλογή που ξεκίνησε εδώ και περισσότερο από 35 χρόνια και συνεχίζεται, με αμείωτο ρυθμό, σε μια προσπάθεια να διασωθούν όλα εκείνα τα άψυχα αντικείμενα  που κάποτε έπαιρναν ψυχή, γίνονταν φωτιά στα χέρια των Ελλήνων αγωνιστών, στις δύσκολες περιόδους, κατά τις οποίες δοκιμαζόταν η πατρίδα μας, τότε που εκείνοι αγωνίζονταν για την εθνική τιμή, την εθνική αξιοπρέπεια.
Τα κειμήλια αυτά δεν είναι δικά μου.  Ανήκουν στον ελληνικό λαό, στο Έθνος, και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας μας.  Εγώ απλώς προσπάθησα και προσπαθώ να τα συγκεντρώσω, να τα συλλέξω…”
Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας