Κυπριακός Τύπος, 2 Νοεμβρίου 2014

Η αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, το παρασκήνιο για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, τα πλεονάσματα που αναμένεται να έχει ο Συνεργατισμός, οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν παντοπώλες από την αγορά προϊόντων επί πιστώσει, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Έτσι αναστήθηκε ο Συνεργατισμός”, δημοσιεύει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη, ο οποίος είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια, με βάση τα στρες τεστ, ακόμη και το ακραίο των ακραίων σεναρίων να πραγματοποιηθεί, ο Συνεργατισμός θα έχει πλεόνασμα €331 εκ. Γράφει, επίσης, ότι η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναχώρησε για το εξωτερικό, φέρεται να δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα παραίτησής της, τηρεί αποστάσεις από το θέμα που προέκυψε και, εκτός από το περιβάλλον της, κανείς δεν γνωρίζει πού ακριβώς βρίσκεται. Επίσης, γράφει ότι στις προτεραιότητες του Δήμου Λευκωσίας είναι η αναβάθμιση των εμπορικών λεωφόρων Μακαρίου, Στασικράτους και Ευαγόρου, με μετατροπή της Μακαρίου σε πεζόδρομο.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Νέο πισωγύρισμα για το τραπεζικό σύστημα”, γράφει ότι πισωγύρισμα στην προσπάθεια του τραπεζικού συστήματος να ορθοποδήσει, έρχεται να αποτελέσει η αντιπαράθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας, που προδιαγράφεται ως άκρως επιζήμια. Γράφει, επίσης, ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανήλθαν χθες με σφοδρότητα στο θέμα της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, αξιώνοντας τη διενέργεια έρευνας, καθώς και την παραίτησή της από τη θέση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος εξηγεί στο όραμά του για να μπορούν όλοι οι πολίτες της Κύπρου να απολαμβάνουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Σωσίβιο από τους γείτονες”, γράφει ότι έντονο παρασκήνιο βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, και η μόνη οδός στην οποία μπορεί να επενδύσει σε αυτή τη φάση η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η συνεργασία με τις χώρες της περιοχής και ειδικότερα με Ισραήλ και Αίγυπτο, ενώ ανοικτή γραμμή υπάρχει και με την Ιορδανία. Γράφει, επίσης, ότι σε εννέα τομείς στηρίζεται ο σχεδιασμός για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κύπρου και αφορά ενέργειες για τουρισμό, ναυτιλία, γεωργία, φάρμακα, πράσινη ενέργεια, επιχειρηματικές υπηρεσίες, εκπαίδευση, έρευνα και κατασκευές. Επίσης, γράφει ότι αφόρητη πίεση δέχεται η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη προκειμένου να ανοίξει η πόρτα εξόδου της από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ ο Πρόεδρος δέχεται πυρά για τους χειρισμούς του.

Η “Χαραυγή”, υπό τον τίτλο ” `Ευκαιρία` οι ιδιωτικοποιήσεις”, γράφει ότι μπορεί να μην έχει λάβει ακόμη συγκεκριμένη μορφή το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για τις ιδιωτικοποιήσεις των ημικρατικών οργανισμών, ωστόσο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, χαρακτηρίζει την εξέλιξη αυτή αξιοσημείωτη. Γράφει, επίσης, ότι οι εξελίξεις γύρω από το θέμα της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας επιτείνουν την αμφισβήτηση και την απαξίωση των θεσμών στα μάτια των πολιτών, ενώ παράλληλα συντηρούν ένα κλίμα ανωμαλίας και έντασης στη λειτουργία των θεσμών. Επίσης, αναφέρεται στο έργο LIFE Oroklini, στο πλαίσιο του οποίου έχει δημιουργηθεί παρατηρητήριο πουλιών στη λίμνη Ορόκλινης, εξοπλισμένο με τηλεσκόπιο και κιάλια.

Η εβδομαδιαία “Καθημερινή της Κυριακής”, υπό τον τίτλο “Ποινικές προεκτάσεις στην υπόθεση της Χρ. Γιωρκάτζη”, γράφει ότι βουλευτές αλλά και ειδικοί του ποινικού δικαίου εκτιμούν ότι προκύπτουν ποινικά ζητήματα από την καταγγελτική και παρέμβαση καταπέλτη του Προέδρου της Δημοκρατίας δια της γραπτής ανακοίνωσης που εξέδωσε την Παρασκευή σχετικά με τη Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και τα όσα αποκαλύφθηκαν για το συμβόλαιο εργασίας της. Γράφει, επίσης, ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, διαβεβαιώνει ότι Κύπρος και Ελλάδα διαθέτουν κοινό σχέδιο αντίδρασης για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. Επίσης, γράφει ότι το μνημείο της Αμφίπολης αποτελεί ένα λαμπρό αριστουργηματικό εύρημα.

Η εβδομαδιαία “Μάχη”, υπό τον τίτλο “Αντεπίθεση”, γράφει ότι σχέδιο πολιτικής και διπλωματικής περικύκλωσης της Άγκυρας με έμβλημα την ειρήνη και σταθερότητα της μείζονος σημασίας περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενεργοποίησε εσχάτως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Επίσης, δημοσιεύει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Προέδρου του Διοικητικού Δικαστηρίου του Συμβουλίου της Ευρώπης και Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρήστου Ροζάκη, ο οποίος είπε ότι σκοπός της Τουρκίας είναι να αποκτήσει πλήρη συμμετοχή σε όλες τις φάσεις των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ. Γράφει, επίσης, ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος συνειδητά και μάλιστα με προειδοποίηση σε στελέχη φίλα προσκείμενα στον Ζαχαρία Κουλία, άφησε εκτός κόμματος τον ανεξάρτητο βουλευτή.

Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση “Sunday Mail”, υπό τον τίτλο “Νέος πονοκέφαλος για τα μικρά καταστήματα”, γράφει ότι κάνει την επανεμφάνισή του η παλιά πρακτική αγοράς ειδών παντοπωλείου επί πιστώσει, λόγω της έξαρσης της ανεργίας, αλλά σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια, κάποιοι μικρέμποροι δυσκολεύονται να εισπράξουν τα οφειλόμενα. Γράφει, επίσης, ότι η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη δήλωσε χθες ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, μία ημέρα μετά την επίθεση που δέχθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την αφαίρεση ρήτρας από το συμβόλαιο εργασίας της που αφορά το ασυμβίβαστο. Η εφημερίδα, η οποία γιορτάζει σήμερα τα 69χρονα της, δημοσιεύει και φωτογραφία σίφουνα ύψους 100 μέτρων που εθεάθη χθες στη θάλασσα της Κισσόνεργας στην Πάφο.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΧΡ)