Ασχολήθηκαν απ’ τα μαργαριτάρια ως τους κροκόδειλους – Μια από τις αρχαιότερες ελληνικές οικογένειες του Ντάργουιν οργανώνει reunion

Οι Έλληνες του Ντάργουιν, της βορειότερης πόλης της Αυστραλίας, με τροπικό κλίμα, εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερα έντονη παρουσία εκεί, κυρίως οι Καλύμνιοι.
Η ελληνική παροικία του Ντάργουιν αριθμεί περίπου 10.000 ομογενείς. Είναι μια παροικία ολοζώντανη, προοδευτική, φιλόξενη, με έντονο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το 95% του συνόλου της είναι Καλύμνιοι, οι οποίοι έχουν εισχωρήσει στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και έχουν διακριθεί για το ήθος, την εργατικότητα και την κοινωνική τους ανέλιξη.

Ο ελληνισμός στη Βόρεια Επικράτεια της Αυστραλίας έχει παρουσία άνω των 100 χρόνων.
Οι ομογενείς έχουν διακριθεί σε όλες τις εργασίες. Από την καλλιέργεια μαργαριταριών, κατασκευές, αλυκές έως το κυνήγι κροκοδείλων!

Ο Ευστράτιος και η Ελένη Χαρίτου με τα επτά παιδιά τους. Φώτο: ABC

Ο Ευστράτιος και η Ελένη Χαρίτου με τα επτά παιδιά τους. Φώτο: ABC

Όλα αυτά τα χρόνια και σχεδόν σε όλες τις δουλειές ακούγεται ένα γνωστό ελληνικό όνομα εκεί: Το όνομα της οικογένειας Χαρίτου.
Πρώτος στο Ντάργουιν, από την εν λόγω οικογένεια, έφτασε ο Ευστράτιος Χαρίτος κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Την περίοδο 1914-1919 έφθασαν περίπου 1.000 Έλληνες.

Ο Ευστράτιος Χαρίτος, δυο χρόνια μετά την άφιξή του, έκανε μια αλυκή για να εφοδιάζει με αλάτι τα σφαγεία της περιοχής.
Ο γάμος του με την Ελένη Χαρμάνη ήταν ο πρώτος παραδοσιακός ελληνικός γάμος στην πόλη. Την ίδια μέρα η αδελφή της Ελένης, Κυριακούλα Χαρμάνη,
παντρεύτηκε τον Γιάννη Πίτκα.

Η οικογένεια μεγάλωσε και «σκόρπισε» σε όλη την Αυστραλία, αλλά και στην Παπούα Νέα Γουινέα. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το Ντάργουϊν βομβαρδίστηκε και ο Ευστράτιος Χαρίτος επέζησε για να ασχοληθεί με την καλλιέργεια μπανάνας.

Ο γιος του, Γιώργος Χαρίτος, μαζί με τον αδελφό του Νικολή, ασχολήθηκαν και με το κυνήγι κροκοδείλων όπου διακρίθηκαν.
Μάλιστα, το 1950 βοήθησαν τον πρίγκιπα Φίλιππο, σύζυγο της βασίλισσας Ελισάβετ, να σκοτώσει κροκόδειλους και να τους γδάρει.

Τώρα η Ελένη Χαρίτου, απόγονή τους, οργανώνει ένα αντάμωμα όλων των μελών της οικογένειας που βρίσκονται σε διάφορες
περιοχές της Αυστραλίας, σε άλλες χώρες και στην Ελλάδα.

«Ελπίζουμε τον προσεχή Ιούνιο, εκατό χρόνια μετά την άφιξη του Ευστράτιου Χαρίτου στο Ντάργουιν να συγκεντρωθούμε πάνω από εκατό μέλη της οικογενείας και να το γιορτάσουμε» λέει η κ. Χαρίτου.

Πηγ’η:neoskosmos.com