Η ψήφος των Αποδήμων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται πάλι στις κάλπες. Τη φορά αυτή για να να εκλέξουν –σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα-  36 Γερουσιαστές (από τις 100 έδρες της Γερουσίας) και 36 κυβερνήτες πολιτειών (από τους 50).

Αυτό που εμείς θέλουμε να επισημάνουμε, μια και στο εσωτερικό μέτωπο ακούγονται κάποιες “φωνές” για πρόωρες εκλογές –που δεν φαίνονται-  είναι ότι τουλάχιστον 19 εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει πριν από σήμερα, δι’ αλληλογραφίας ή προσωπικά, στις περίπου τριάντα Πολιτείες που επιτρέπουν αυτή τη διαδικασία.

Ένας άλλος επίσης μεγάλος αριθμός Αμερικανών ψηφοφόρων έχει ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ή θα το ασκήσει τις επόμενες ώρες, από το εξωτερικό. Δηλαδή ευρισκόμενοι εκτός αμερικανικής επικράτειας…

Ακόμη, θα υπενθυμίσουμε ότι Πρόεδρος της Αμερικής, το 2000 είχε εκλεγεί ο Τζόρτζ Μπούς, με μερικές εκατοντάδες ψήφους διαφορά από τον Γκορ, ψήφοι οι οποίοι, ως ελέχθη, ανήκαν σε Αμερικανούς που ψήφισαν από το εξωτερικό!

Αυτά είναι βέβαια λίγο-πολύ γνωστά. Τα σημειώνουμε, όμως, για να αντιληφθούν επιτέλους και οι πολιτικοί μας, ότι η ψήφος στους Απόδημους Έλληνες ψηφοφόρους μόνον οφέλη θα αποφέρει και στο πολιτικό μας σύστημα και στην γενέτειρα γενικότερα.

Είναι, άλλωστε, δικαίωμα των Αποδήμων Ελλήνων να ψηφίζουν από τον τόπο όπου κατοικούν μη υποχρεούμενοι να πραγματοποιούν υπερατλαντικά ταξίδια με μεγάλο κόστος και κόπο επειδή κάποια κόμματα φοβούνται να τους εντάξουν στο πολιτικό σύστημα, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου τους.

Σε μία εποχή όπου δισεκατομμύρια δολάρια ή Ευρώ, ή άλλα νομίσματα παγκοσμίως διακινούνται κάθε μέρα με ασφάλεια ηλεκτρονικά από το  e banking, εμείς ζητούμε να ανακαλύψουμε και πάλι την πυρίτιδα…

Είναι βέβαιο πως και η Ελλάδα, αργά ή γρήγορα, θα υποχρεωθεί από την ευρωπαίκή πραγματικότητα να προχωρήσει στην υλοποίηση της πρόνοιας του Συντάγματος για την ψήφο των Αποδήμων.

Όσοι φοβούνται πως με αυτήν θα αλλοιωθεί η πολιτική βούληση του λαού, πως θα ψηφίζουν άτομα που δεν έχουν σχέση με την ελληνική πολιτική πραγματικότητα και πως θα πλημμυρίζουν «δρόμοι και πλατείες» από τα εκατομμύρια των ψήφων των Αποδήμων, έχουν πλήρη άγνοια του θέματος ή πάσχουν από πολιτική αγοραφοβία…

Είναι λυπηρό που τα πολιτικά κόμματα δεν συμφώνησαν όταν σχετικό νομοσχέδιο είχε έλθει στη Βουλή προς ψήφιση –και απορρίφθηκε- το 2009.

Ποτέ δεν είναι αργά.

Ας αποφασίσουν τα κόμματα σήμερα να ξεπεράσουν τους όποιους ενδοιασμούς τους και να συμμορφωθούν με την επιταγή του Συντάγματος ψηφίζοντας το Νόμο που θα ορίζει το πως θα ασκούν το δικαίωμά τους οι Έλληνες ψηφοφόροι του εξωτερικού.

Οι Απόδημοι, παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στο εσωτερικό, αγωνιούν, προβληματίζονται και επιζητούν τον τρόπο να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Το Σύνταγμα το προβλέπει. Τα κόμματα πόσο καιρό ακόμη θα κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους;