Στους Ρεπουμπλικανούς περνά η Γερουσία των ΗΠΑ – Μαζική η “στροφή” του εκλογικού σώματος

Ουάσινγκτον
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα παίρνει τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές, και θα κάνει δύσκολα για τον Ομπάμα τα δύο τελευταία χρόνια του στο Λευκό Οίκο: Oι κάλπες έδωσαν στους Ρεπουμπλικανούς τουλάχιστον 52 από τις 100 έδρες του Σώματος. Με ενισχυμένο επίσης τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο έλεγχος του Κογκρέσου περνά πλέον στους Ρεπουμπλικανούς. Σαρωτική η νίκη και στις κάλπες για τους κυβερνήτες πολιτειών.Οι Δημοκρατικοί ήλεγχαν μέχρι πρότινος τη Γερουσία και οι Ρεπουμπλικανοί μόνο τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πλέον, ο Λόφος του Καπιτωλίου είναι Ρεπουμπλικανικός και οι ελάχιστες έδρες που δεν έχουν κριθεί δεν μπορούν να αντιστρέψουν την εικόνα.
Ο Ομπάμα δεν ξεφεύγει έτσι από την «κατάρα της εξαετίας»: Όπως και αρκετοί άλλοι αμερικανοί πρόεδροι στο παρελθόν, βρίσκεται δύο χρόνια πριν το τέλος της θητείας του απέναντι σε ένα Κογκρέσο του αντίπαλου κόμματος, το οποίο περιορίζει το περιθώριο κινήσεών του.

Τα πρώτα αποτελέσματα το πρωί της Τετάρτης (νωρίς το μεσημέρι ώρα Ελλάδας) εμφανίζουν τη Γερουσία ρεπουμπλικανική με πλειοψηφία τουλάχιστον 52 εδρών σε σύνολο 100. Οι έδρες των Δημοκρατικών είναι τουλάχιστον 44 ή 45, με την εικόνα σε τρεις ή τέσσερις έδρες να μην είναι ακόμη ξεκάθαρη.

Στη Γερουσία, τουλάχιστον επτά έδρες εμφανίζονται έτσι να αλλάζουν χέρια.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία και πριν βρισκόταν υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών, η εικόνα είναι ανάλογη. Οι Ρεπουμπλικανοί ενισχύουν την πλειοψηφία τους σε τουλάχιστον 235 έδρες σε σύνολο 435 μελών και οι μειοψηφούντες Δημοκρατικοί υποχωρούν σε 157 έδρες.

Έτσι, στο δεύτερο Σώμα στο Κογκρέσο αλλάζουν χέρια τουλάχιστον δέκα έδρες.

Και στις ξεχωριστές κάλπες για τους κυβερνήτες (σε 36 πολιτείες), οι Ρεπουμπλικανοί μπορούν να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα. Μετά την κάλπη, οι Ρεπουμπλικανοί εμφανίζονται να έχουν εκλέξει τουλάχιστον 30 κυβερνήτες στις συνολικά 50 πολιτείες.

Ρεπουμπλικανικό κύμα – οι επιμέρους πολιτείες

Τη γενική εικόνα της νίκης των Ρεπουμπλικανών σχηματίζουν επιμέρους νίκες σε πεδία μάχης για έδρες που ήταν αμφίρροπες.

Στη Γερουσία, οι Ρεπουμπλικανοί χρειάζονταν έξι έδρες για να περάσουν στην πλειοψηφία και, μέχρι τα τελευταία αποτελέσματα, είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον επτά. Την πλάστιγγα έγειρε η νίκη στην Αϊόβα, όπου επικράτησε η Τζόνι Έρνστ έναντι του Μπρους Μπρέιλι.

Στη μάχη της Γερουσίας, οι Ρεπουμπλικανοί επικράτησαν τελικά στη Βόρεια Καρολίνα, όπου θεωρητικά οι Δημοκρατικοί ήταν ευνοημένοι.

Στο Κάνσας, όπου η μάχη δινόταν στο νήμα, η πλάστιγγα έγειρε επίσης υπέρ των Ρεπουμπλικανών. Ούτε στην Τζόρτζια δεν κατάφερε η Δημοκρατική Μισέλ Ναν να επικρατήσει έναντι του Ντέιβιντ Περντού.

Το κόμμα επικράτησε ακόμη και στις κάλπες για τους κυβερνήτες πολιτειών που γενικά κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς.

Μεγαλύτερου συμβολικού βάρους είναι το Ιλινόις, από όπου προέρχεται ο Ομπάμα. Οι ψηφοφόροι της πολιτείας έδειξαν τελικά την έξοδο στον Δημοκρατικό Πατ Κουίν και ψήφισαν τον Ρεπουμπλικανό Μπρους Ράουνερ.

Ιδιαίτερο βάρος είχε επίσης δοθεί στις μάχες για τους κυβερνήτες σε Φλόριντα και Ουισκόνσιν: Οι Δημοκρατικοί ήλπιζαν ότι οι υποψήφιοί τους μπορούσαν να επικρατήσουν, αλλά τελικά οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν και τις δύο.

Πανηγυρίζουν οι Ρεπουμπλικανοί, «έτοιμοι από καιρό» για την ήττα οι Δημοκρατικοί

Οι Ρεπουμπλικανοί θριαμβολογούν για την νίκη και την ανάκτηση του Κογκρέσου μετά από οκτώ χρόνια ενώ οι Δημοκρατικοί υποδέχονται την ήττα «σαν έτοιμοι από καιρό».

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γερουσίας, ο Δημοκρατικός Χάρι Ρέιντ, συνεχάρη τον Μιτς Μακ Κόνελ που από αρχηγός των (πρώην) μειοψηφούντων Ρεπουμπλικανών θα αναλάβει την ηγεσία του Σώματος. «Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο, θέλουν να συνεργαστούμε» είπε ο Δημοκρατικός Ρέιντ.

Ο Μιτς ΜακΚόνελ, το πρόσωπο των Ρεπουμπλικανών που συμβολίζει την νίκη του κόμματος, έκανε πανηγυρική εμφάνιση μετά τη νίκη του.

«Οι ψηφοφόροι αγωνιούν για νέα ηγεσία, θέλουν έναν λόγο ώστε να μπορούν να ελπίζουν» είπε ο Ρεπουμπλικανός τις πρώτες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης.

«Για τόσο καιρό, αυτή η κυβέρνηση προσπαθούσε να πει στον αμερικανικό λαό τι είναι καλό για τον ίδιο και μετά έριχνε την ευθύνη κάπου αλλού όταν οι πολιτικές της δεν λειτουργούσαν» είπε.

Σημείωσε επίσης ότι το δικομματικό σύστημα «δεν σημαίνει πως πρέπει να βρισκόμαστε σε αιώνια σύγκρουση». Το μοίρασμα του Κογκρέσου σε ρεπουμπλικανική Βουλή και δημοκρατική Γερουσία ήταν το έδαφος που είχε οδηγήσει την Ουάσινγκτον μέχρι το σημείο εσωτερικής παράλυσης, εξαιτίας του «μπλοκαρισμένου» Καπιτωλίου και της σύγκρουσής του με το Λευκό Οίκο.

Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, που κρατά τη θέση του, ανέφερε στην πρώτη του αντίδραση ότι «είναι ώρα για λύσεις που θα βάλουν ξανά μπροστά την οικονομία». «Αδημονούμε να εργαστούμε» είπε.

Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ