Απάντηση ΥΕΘΑ στην Άγκυρα: Έχουμε κι εμείς κανόνες εμπλοκής

Δύο παράλληλες συμμαχίες με άξονα την ενέργεια επιδιώκει να κλειδώσει η Κύπρος, ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι τόσο των τουρκικών απειλών όσο και ευρύτερα τυχόν άλλων παρεμβάσεων από τρίτους.

«Έχουμε κι εμείς
κανόνες εμπλοκής εγκεκριμένες από τον πρωθυπουργό και από το Υπουργικό Συμβούλιο όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Θα ήταν έκπληξη για μας εάν οι Τούρκοι δεν είχαν και αυτοί τέτοιους κανόνες». Αυτό ανέφερε ανώτατη στρατιωτική πηγή στο Βήμα ως απάντηση στον αρχηγό του τουρκικού ναυτικού επιτελείου, ναύαρχο Μπουλέντ Μποστάνογλου, που δήλωσε, την Κυριακή, ότι η Άγκυρα καθορίζει κανόνες εμπλοκής για την Ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν τη δήλωση του τούρκου ναυάρχου, θεωρώντας την ως «άνευ περιεχομένου» και λέγοντας απλώς ότι συμφωνούν απόλυτα με τις εκτιμήσεις της ανώτατης στρατιωτικής πηγής στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Προσθέτουν, επίσης, ότι οι τουρκικές δηλώσεις γίνονται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης προς την τουρκική κοινή γνώμη.

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, συναντάται σήμερα Δευτέρα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο, στις 2 μετά το μεσημέρι, ο κ. Βενιζέλος θα ηγηθεί του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που θα συνέλθει στο υπουργείο Εξωτερικών.

Στο μεταξύ, δύο παράλληλες συμμαχίες με άξονα την ενέργεια επιδιώκει να κλειδώσει η Κύπρος, ως ασφαλιστική δικλίδα έναντι τόσο των τουρκικών απειλών όσο και ευρύτερα τυχόν άλλων παρεμβάσεων από τρίτους.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, υψίστης σημασίας κρίνονται οι συνομιλίες του Προέδρου Αναστασιάδη με τον πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου στο Ισραήλ στις 2 Δεκεμβρίου, καθώς το βασικό αντικείμενο συζήτησης θα είναι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται να προστεθεί στην προχθεσινή τριμερή συμφωνία του Καΐρου, μεταξύ Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας. Εξελίξεις που για τη Λευκωσία έχουν ιδιαίτερη σημασία ιδιαίτερα μετά και τις νέες τουρκικές απειλές καθώς η Άγκυρα κάνει τώρα λόγο για ενεργοποίηση κανονων εμπλοκής στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή:skai.gr