Θέμα με τις περιουσίες των ελληνικών παροικιών εξωτερικού

Περιουσίες αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων δεκάδων ομογενειακών οργανώσεων παραμένουν εν μέρει αναξιοποίητες και κινδυνεύουν να χαθούν όχι μόνον στην Αυστραλία, από όπου έρχεται η σχετική η είδηση, αλλά και σε άλες περιοχές της γης, όπως π.χ. στην Αιγύπτο, την οποία μόλις προχθές επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την εκεί ομογένεια ως “τη ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού”.

Ειδικότερα για την Αυστραλία, όπως αναφέρεται σε χθεσινό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής εφημερίδας “Νέος Κόσμος”, ομογενειακοί παράγοντες τονίζουν ότι ως παροικία οι Ελληνο-Αυστραλοί  “πρέπει να αλλάξουμε πορεία. Να ξεκινήσουμε ένα ειλικρινή δημόσιο διάλογο για το πώς θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να προγραμματίσουμε για το μέλλον. Να αξιοποιήσουμε αυτές τις περιουσίες και να δημιουργήσουμε νέες στέγες που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της σημερινής αλλά και των επερχόμενων γενιών της παροικίας μας”

Επισημαίνουν, μάλιστα, ότι σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή δεν καταφέρουν να συνεννοηθούν για την αξιοποίηση των περιουσιών αυτών, “οι περιουσίες που έγιναν με πολύ κόπο και στερήσεις κινδυνεύουν να χαθούν, τουλάχιστον για τον Ελληνισμό, αφού τα καταστατικά τους, που είναι πανοποιότυπα, προβλέπουν πως σε περίπτωση που ένας οργανισμός παύει να υπάρχει (και αρκετοί βρίσκονται κοντά σε αυτό το όριο) η περιουσία τους πάει σε αυστραλιανό ίδρυμα.”

Στην καλύτερη περίπτωση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα της ομογενειακής συναδέλφου, τα ακίνητα αυτά θα πουληθούν και τα έσοδα θα διατεθούν για να έχουν φθηνότερες συνεστιάσεις και εκδρομές τα μέλη των συλλόγων που τα έφτιαξαν.

Μάλιστα, στην αγγλική έκδοση της εφημερίδας, καταχωρούνται πρωτοσέλιδα δηλώσεις του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλη Παπαστεργιάδη ο οποίος απευθύνει έκκληση “για την ανάγκη συνεννόησης” εκπροσώπων ομογενειακών φορέων με στόχο την «επανεκκίνηση μας προς τα μπρος» ως παροικία.
Πιο συγκεκριμένος είναι ο καθηγητής Αναστάσιος Τάμης ο οποίος σε άρθρο του, που θα δημοσιευτεί ολόκληρο στο “Νέο Κόσμο” της προσεχούς Πέμπτης αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η τελευταία επίσημη Απογραφή της Αυστραλίας (2011) κατέδειξε ότι ο αριθμός των Ελλήνων πρώτης γενιάς συρρικνώνεται, αφού το 2014 ο αριθμός τους πλέον μειώθηκε στα 92.500 άτομα…”

Μετά την παραπάνω διάγνωση, συνεχίζει το άρθρο του καθηγητή, και με δεδομένη την καλπάζουσα γήρανση της Ομογένειας, την έλλειψη επαρκούς αριθμού θεσμικών οργάνων του Ελληνισμού και κυρίως τον κατά κανόνα μαρασμό και την απολίθωση των παροικιακών εθνοτοπικών οργανισμών, των οποίων ο κοινωνικός κύκλος έκλεισε ουσιαστικά από τις αρχές της δεύτερης δεκαετίας του αιώνα μας, είναι ανάγκη  -τονίζει το δημοσίευμα- να οδηγηθούμε πλέον στην ανάγκη εξεύρεσης μηχανισμών που θα αναχαιτίσουν τον δημογραφικό μαρασμό, την κοινωνική αδράνεια και την πολιτιστική ίσχνανση και θα ενεργήσουν ως παράγοντες αναγέννησης και αναζωπύρωσης.
Για να υπάρξει αποθεράπευση του κακού και αναγέννηση του Ελληνισμού, για να αποφευχθεί η τροχιά προς την απολίθωση και τον μαρασμό, χρειάζεται να λειτουργήσουν διαδραστικά δύο μορφώματα, σχήματα και αξίες:

(α) Να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν νέα θεσμικά όργανα, με κοσμική και δημοκρατική δομή, με συναίνεση της βάσης, με όραμα και σαφή μελλοντικό προσανατολισμό, τα οποία θα κληθούν να ενισχύσουν την ιστορική Κοινότητα Μελβούρνης.

(β) Να λειτουργήσουν σχέσεις κοινωνικής, οικονομικής, πολιτιστικής και εκπαιδευτικής εξάρτησης της βάσης, δηλαδή των μελών που συναπαρτίζουν την Ομογένεια με τους ανωτέρω θεσμικούς φορείς και την Κοινότητα των Ελλήνων. Το 2014 μόνον στη Μελβούρνη λειτουργούν πάνω από επτακόσιοι ελληνικοί σύλλογοι, αναγνωρισμένοι από το κράτος και την ντόπια δικαιοσύνη. Από αυτούς το 70% έχει είτε ιδιόκτητη στέγη, είτε μετοχές σε στέγη, είτε οικονομίες στην τράπεζα, είτε και τα τρία από τα παραπάνω. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι παροικιακοί αυτοί σύλλογοι υπολειτουργούν, σπάνια συνεδριάζουν, και τα κτήριά τους παραμένουν εγκαταλελειμένα, αραχνιασμένα, και ανήλεα χωρίς την ανθρώπινη παρουσία και στοργή.

Το τελευταίο άρθρο του καταστατικού τους αναφέρει συχνά ότι σε περίπτωση διάλυσης των οργανισμών τους αφήνουν την περιουσία τους, που ανέρχεται, σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα του ΕΚΕΜΕ, περίπου σε δύο και πλέον δισεκατομμύρια δολάρια, σε κάποιο ευαγές ίδρυμα της Αυστραλίας ή της Ελλάδος. Η πεπαλαιωμένη αυτή και αναχρονιστική απόφαση πρέπει να επικαιροποιηθεί. Οι εναπομείναντες σύμβουλοι και μέλη πρέπει να συγκαλέσουν Γενικές Συνελεύσεις και να αποφασισθεί η περιουσία τους να περιέλθει στην Κοινότητα των Ελλήνων», καταλήγει το άρθρο.

Στην Αίγυπτο

Αυτό που συμβαίνει στην Αυστραλία, λίγο-πολύ συμβαίνει και σε άλλες ελληνικές παροικίες του εξωτερικού. Ιδιαίτερα δε στην Αίγυπτο όπου, στην Αλεξάνδρεια ειδικότερα, οι τελευταίοι “ζωντανοί συνεχιστές του Ελληνισμού” δίνουν μάχη με το χρόνο, με τις αντιξοότητες με την ελληνική γραφειοκρατία που δεν στέργει να λάβει μέτρα για την ενίσχυσή τους, ώστε να μην χαθεί η παροικία μας εκεί. Μάλιστα ο διαχειριστής ρης ηλεκτρονικής εφημερίδα ΕΔΩ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ κ. Γ. Δήμας, έχει κατ΄επανάλληψη δημοσιεύσει άρθρα ζητώντας να χαρακτηριστουν οι  ελαχιστοι εναπομειναντες “φυλακες” Ελληνοαιγυπτιωτες σαν “φρουροι”αυτης της τεραστιας κληρονομιας πασιγνωστων Μεγαλων Ελληνων Ευεργετων”οι οποιοι  τοσο απλοχερα κατασκευσαν και δωρησαν στις εκαστοτε Ελληνικες Κοινοτητες Αιγυπτου -ολα αυτα τα επιβλητικα κτιρια τα οποια συμφωνα με τις συμβασεις που υπεγραφησαν μεταξυ Ελλαδος και Αιγυπτου τελικος κληρονομος ειναι το Ελληνικο Δημοσιο αν καποτε διαλυθουν αυτες οι Κοινοτητες  (ΕΚΑ και ΕΚΚ) τις οποιες μαζι με τα ΔΣ τους κρατουν με “νυχια και δοντια”” οι πετυχημενοι προεδροι κ.κ Γιαννης Σιοκας (ΕΚΑ) και Χρηστος Καβαλης (ΕΚΚ), όπως αναφέρει.

Να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με τις ομογενειακές οργανώσεις στην Αυστραλία, τα καταστατικά των κοινοτήτων Αλεξανδρείας  είναι καταχωρημένα σε πίνακα  κτηματολογίων οι  κινητές και ακίνητες περιουσίες των κοινοτήτων που κληροδότηθηκαν σε αυτές από τους γνωστούς μεγάλους Ελληνοαιγυπτίους ευεργέτες,και απο μετέπειτα Αλεξανδρινούς δωρητές που απεβίωσαν   περιουσίες των οποίων  τελικός κληρονόμος είναι το Ελληνικό Κράτος βάση σχετικών άρθρων του καταστατικό της ΕΚΑ, και όπως σαφέστατα επανεβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστος Καβάλης σε ομιλία του στην Βουλή των Ελλήνων επισημαίνοντας: “Εμεις είμαστε μόνο διαχειριστές αυτών των μεγάλων κληροδοτημάτων των ευεργετών μας”.