Προ των πυλών η επίσκεψη στελεχών της Χ. Α. στην Αυστραλία

Θα πραγματοποιήσουν τελικά -όπως φαίνεται- το ταξίδι τους στην Αυστραλία στελέχη του κόμματος της “Χρυσής Αυγής”, παρά τις έντονες- εδώ και καιρό- αντιδράσεις της Ομογένειας και ηγετικών της πολιτικών παραγόντων!
Όπως φέρεται να δήλωσε στην ομογενειακή εφημερίδα “Νέος Κόσμος” ο επίσημος αντιπρόσωπος της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, δύο στελέχη του κόμματος θα καταφθασουν “εντός των επομένων ημερών”.
Πρόκειται για τον Ευρωβουλευτή της Χ.Α. κ. Γιώργο Επιτήδειο και του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος κ. Μιχάλη Γιανάγκονα.
Ωστόσο από την πλευρά του, το  αυστραλιανό υπουργείο Μετανάστευσης έχει αποφύγει μέχρι στιγμής να κάνει γνωστό αν θα επιτρέψει την επίσκεψη στα δύο στελέχη της Χ.Α.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώην Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, όταν είχε αρχικά ανακοινωθεί η επίσκεψη, επί των ημερών της πρωθυπουργίας της, είχε δηλώσει: “Ελέγχουμε κάθε άτομο που προτίθεται να επισκεφθεί την Αυστραλία και, βέβαια, έχουμε ελευθερία λόγου στη χώρα μας. Ακόμα και αυτοί που έχουν τις πιο απεχθείς απόψεις, δεν φιμώνονται στην Αυστραλία. Εντούτοις, αν κάποιος θέλει να μπει στη χώρα μας και να φέρει εδώ τις απεχθείς του ιδέες, δεν θα το επιτρέψουμε. Δεν υπάρχει θέση στο έθνος μας για τέτοιου είδους πολιτικούς και τέτοιου είδους πολιτικές ιδέες».

Αντιδράσεις Ομογένειας

Υπενθυμίζεται ότι με κοινή τους επιστολή εκπρόσωποι κορυφαίων ομογενειακών οργανισμών, της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, άλλων μεταναστευτικών οργανισμών, αλλά και της Ομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Αυστραλίας (ACTU) και άλλων έχουν εντιταχθεί στην επίσκεψη των στελεχών της Χ.Α.. «Είναι αποκρουστικό να έρθει η Χρυσή Αυγή στην Αυστραλία» δήλωνε ο Jeremy Jones, επικεφαλής του Συμβουλίου Αυστραλο-ισραηλινών και Εβραϊκών Υποθέσεων σε αυστραλιανή εφημερίδα, ενώ ο ομογενής π. Υπουργός Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων της Βικτώριας, Νίκος Κότσιρας, κατήγγειλε «την πολιτική του ρατσισμού της Χρυσής Αυγής και την άρνηση του ολοκαυτώματος». «Στην πολυπολιτισμική Βικτώρια δεν υπάρχει καμία θέση για τις απόψεις της Χρυσής Αυγής», σημείωνε και πρόσθεσε πως «αυτές οι απόψεις δεν είναι μόνο μεγάλη προσβολή για τους κατοίκους της Βικτώριας, αλλά και για όλους τους Έλληνες που πολέμησαν εναντίον των ναζί στο Β’ Παγκόσμιο πόλεμο».
Επίσης, την αντίθεσή της στην ενδεχόμενη επίσκεψη ευρωβουλευτών της Χρυσής Αυγής στην Αυστραλία, είχε εκφράσει και η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, με ανακοίνωσή της.
Ο Ευρωβουλευτής της Χ.Α. Γιώργος Επιτήδειος

Ο Ευρωβουλευτής της Χ.Α. Γιώργος Επιτήδειος

«Οι πολιτικές και οι δραστηριότητες της οργάνωσης αυτής, η ηγεσία και ανώτερα στελέχη της οποίας έχουν προφυλακιστεί για εγκληματικές ενέργειες στην Ελλάδα, δεν έχουν υποστήριξη ούτε απήχηση στην ομογένεια της Μελβούρνης. Ως εκ τούτου, οι επισκέψεις στελεχών της στην Αυστραλία δεν είναι επιθυμητές» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.«Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης αντιτίθεται σταθερά στις διακρίσεις με κριτήριο τη φυλή ή τη θρησκεία, ως εκ τούτου και η αντίθεσή της προς τις αλλαγές που πρότεινε ο υπουργός Τζορτζ Μπράντης στο νόμο περί φυλετικών διακρίσεων. Η θέση της Κοινότητας για τα θέματα αυτά ισχύει εξίσου και για τη Χρυσή Αυγή» υπογραμμίζεται.

«Η επίσκεψη από ένα αντι-μεταναστευτικό κόμμα είναι ασυμβίβαστη με την πλουραλιστική και πολυπολιτισμική κοινωνία μέσα στην οποία ζούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης.

Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης

Η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης,  στην ανακοίνωσή της υπογράμμιζε λοτι  η Χρυσή Αυγή είναι ανεπιθύμητη στην Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, η επιστολή ανέφερε:
«Η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Αυστραλία, τον Οκτώβριο, δύο στελεχών του εξτρεμιστικού ελληνικού πολιτικού κόμματος Χρυσή Αυγή, είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί όλους τους Αυστραλούς. Η Χρυσή Αυγή επιδιώκει τη διαίρεση μεταξύ των εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Προωθεί, επίσης, το μίσος έναντι των γυναικών και ενστερνίζεται την περιθωριοποίηση και την καταστολή των ανθρώπων που θεωρούν ότι έχουν μια «αφύσικη» σεξουαλικότητα. Αυτές οι προκαταλήψεις είναι εντελώς ασυμβίβαστες με το όραμα μιας ειρηνικής, ανεκτικής, πολυπολιτισμικής Αυστραλίας, που προωθεί την αρμονία και τη συνεργασία σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας.

Πέρα από τη ρατσιστική, φανατική ιδεολογία της, η Χρυσή Αυγή εμπνέεται από τις βίαιες μεθόδους του ναζιστικού γερμανικού καθεστώτος του περασμένου αιώνα. Τα μέλη και οι υποστηρικτές της ξεσπούν συνήθως σε ένα παραλήρημα μίσους με λαμπαδηφορίες, δημαγωγική ρητορική και ναζιστικούς χαιρετισμούς. Ορισμένα μέλη (συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων ηγετών) έχουν κατηγορηθεί από την αστυνομία για ξυλοδαρμό ανυπεράσπιστων ατόμων που έκριναν ότι είναι εχθροί.
Κατά τη διάρκεια του 2013, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής και δεκάδες οπαδοί του συνελήφθησαν στην Ελλάδα και κατηγορήθηκαν για αδικήματα τα οποία κυμαίνονται από δολοφονίες και πρόκληση εκρήξεων μέχρι εκβιασμό.

Οι Αυστραλοί έχουν μια υπερήφανη ιστορία ανδρείας και θυσίας στην καταπολέμηση και την ήττα του φασισμού στον εικοστό αιώνα. Καλούμε όλους τους Αυστραλούς να ενωθούν, για άλλη μια φορά, εκφράζοντας την αποστροφή τους στο μήνυμα του μίσους και τις βίαιες πολιτικές που προπαγανδίζουν ομάδες σαν τη Χρυσή Αυγή.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι ακόλουθοι οργανισμοί:
Γιώργος Βέλλης
Συντονιστής
Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο

Ακολουθούν οι υπογραφές προέδρων ομογενειακών κοινοτήτων, ομοσπονδιών κλπ.