Επιστροφή στην ανάπτυξη μετά από χρόνια ύφεσης – Στην Ελλάδα ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη

Στην ανάπτυξη μετά από χρόνια ύφεσης επέστρεψε το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2014 η ελληνική οικονομία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Συγκεκριμένα, το γ’ τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας μας αυξήθηκε κατά 1,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, ενώ είχε προηγηθεί ανάπτυξη 0,4% το β’ τρίμηνο.

Παράλληλα, το γ’ τρίμηνο η Ελλάδα πέτυχε ανάπτυξη και σε τριμηνιαία βάση, της τάξης του 0,7%.

Η τελευταία φορά που είχε επιτευχθεί θετικό πρόσημο ανάπτυξης τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2010 (0,5% και 1,7% αντίστοιχα). Ακολούθησε μια τετραετία αδιάλειπτης ύφεσης, ενώ βαθιά συρρίκνωση είχε υποστεί η ελληνική οικονομία και κατά τη διετία 2008-2009.

Όλα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ΕΔΩ

Η Ελλάδα σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, για τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα στοιχεία η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

Από τον σχετικό πίνακα που ανακοίνωσε η Eurostat – στον οποίο δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ιρλανδία, τη Σλοβενία, τη Μάλτα και το Λουξεμβούργο – προκύπτει ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% έναντι 0,6% της Σλοβακίας και 0,5% της Ισπανίας. Ακολουθούν η Λετονία με 0,4% και η Γαλλία με 0,3% και μία σειρά χωρών – Ολλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία, Εσθονία και Φινλανδία- με 0,2%. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο (σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο) σημείωσαν η Κύπρος (-0,4%) και η Ιταλία (-0,1%).

Σε ετήσια βάση (σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013), ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανήλθε στο 1,4% και είναι ο πέμπτος υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης μετά της Σλοβακίας (2,5%), της Εσθονίας (2,3%), της Λετονίας (2,2%) και της Ισπανίας (1,6%). Ακολουθούν η Γερμανία με 1,2%, η Ολλανδία με 1,1% και η Πορτογαλία με 1%. Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης σημείωσαν η Κύπρος (-2%), η Ιταλία (-0,4%) και η Φινλανδία (-0,3%).