ΣΑΤΙΡΙΖΟΝΤΑΣ: Taxis εν …αταξία!

Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας

Την περιμέναμε με ανυπομονησία. Την έναρξη της εφαρμογής για τη διόρθωση του Ε-9.  Σαν την  γομολάστιχα που θα έσβηνε τα λάθη! Λάθη εκ παραδρομής, λάθη άγνοιας, λάθη ανθρώπινα!

Ήλθε ο ΕΜΦΙΑ και τα έκανε εφιάλτη, αφού κάθε λάθος σήμαινε και περισσότερα Ευρώ.

Την Παρασκευή άνοιξε στο  TAXIS η εφαρμογή. Άνοιξε θεωρητικά, δηλαδή. Διότι στην πράξη, περίμενες, περίμενες, και η εφαρμογή αντί ν΄ανοίξει σε εξωπέταγε! Είπαμε, κάθε αρχή και δύσκολη. Από δυσκολίες, άλλο τίποτα! Αποκτήσαμε πια ανοσία!  Έχουμε τώρα κατανόηση!

Μέσα στο Σαββατοκύριακο 30.000 έσπευσαν να διορθώσουν τις καταχωρήσεις που είχαν κάνει στο Ε9.  Το σύστημα άναψε! Άρχισε να βγάζει μαύρους καπνούς!  Ένας έμπαινε, δύο έμεναν απ έξω από την εφαρμογή!

Τη Δευτέρα, από τις δέκα το πρωϊ στον λογιστή! Στην Ελλάδα η Ηλεκτρονική φορολόγηση των πολιτών έγινε για να αυξήσουν τη δουλειά τους τα λογιστικά γραφεία, όχι για να εξυπηρετηθούν οι φορολογούμενοι!

Πρώτη απόπειρα να συνδεθεί στο σύστημα, αποτυχημένη. Καϋμός δεν θα ‘τανε εάν και η …εικοστή τρίτη δεν ήτανε ομοίως αποτυχημένη!  Οι ώρες περνούσαν, το σύστημα δεν ανταποκρίνονταν  τα νεύρα τεντώνονταν, κόσμος μαζεύονταν στο γραφείο, τη σειρά σου την έχανες, πρόσθετη ταλαιπωρία, τσακωμοί. Κι όλα αυτά γιατί το σύστημα “σέρνονταν”…

Τώρα να πω ότι έφτασε η ώρα 1 το μεσημέρι, χωρίς αποτέλεσμα και δίχως να το καταλάβω, ψέματα θα πω!  Και κατάλαβα και εμπέδωσα το μάθημα: Στην Ελλάδα η πληροφορική έχει την πρωτοτυπία της!  Εκμηδενίζει το χρόνο!..

Γύρω εκεί, στις 2 το μεσημέρι, ο λογιστής πέτυχε να μπεί στο σύστημα του  Taxis! Χαράς ευαγγέλια. Ξεκίνησε τη διαδικασία διόρθωσης.  Το έτος 2010, ΟΚ! Το έκλεισε. Το σύστημα τον ρώτησε εάν θέλει να μεταφερθούν οι διορθώσεις και στα επόμενα έτη. Πάτησε το «ναι».

Πήγε στο 2011. Πάτησε «προεπισκόπηση», αλλά οι διορθώσεις δεν εμφανίστηκαν!

Τζίφος!

Το ΄ψαξε από δω, το κοίταξε από εκεί, άκρη δεν εύρισκε!  Αποφάσισε να τηλεφωνήσει στο Taxis.

Μπήκε στην αναμονή. Πάλι υπομονή! Κάποτε του απάντησαν. Εξήγησε το πρόβλημά του. Έκανα τις διορθώσεις, αλλά το σύστημα δεν τις μεταφέρει στα άλλα φορολογικά έτη.  Τι κάνω;

–      Τι να σας πω, κύριε, κάποτε δεν τις μεταφέρει το Σύστημα, του απάντησαν από το πιο αρμόδιο γραφείο! Σκεφθείτε να τηλεφωνούσε και σε αναρμόδιο…

–      Κι εγώ τι κάνω;

–       Τις ξαναγράφετε.

–      Μα, αν τις ξαναγράψω και στην οριστικοποίηση βγει και η άλλη μεταβολή, που τώρα δεν φαίνεται; Θα έχουμε δυο διαμερίσματα;

–      Δεν θα βγεί.

Κλείνει το τηλέφωνο. Επιστρέφει στην οθόνη για να ξαναγράψει τη διόρθωση. Σαν αστραπή του περνά η ιδέα: Μα αν ξαναγράψω την διόρθωση, όπως μου σύστησε η κοπέλα από το Taxis,  το σπίτι θα πάρει καινούργιο ΗΤΑΚ. Και εάν αυτό το κάνω για όλα τα έτη μέχρι το 2014 τότε το ίδιο διαμέρισμα θα έχει πέντε διαφορετικά ΗΤΑΚ! Μα τότε, τι στο καλό Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι αυτή;

Ελα ντε!

Η ώρα έφτασε 4 το απόγευμα! Ένα ολόκληρο μεροκάματο χαμένο!

–      Άστα και αύριο θα ξαναδοκιμάσω. Αν δεν τα καταφέρω, θα τους πάρω πάλι τηλέφωνο. Κι αν δεν μου δώσουν λύση, θα απευθυνθώ στο Υπουργείο!

Τι να πω;  Κατάκοπος, απογοητευμένος, αλλά και ανήσυχος για την εξέλιξη της «διόρθωσης» του πέταξα φεύγοντας:

-Πάρε και τον πρωθυπουργό!..

Ποιός έγραψε πως αν δεν είχε υπουργούς ο Σαμαράς θα τα πήγαινε καλύτερα;

Και Taxis αν δεν είχε εν …αταξία!