Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου – 18 Νοεμβρίου 2014


Η σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για αλλαγές στους ημικρατικούς οργανισμούς, η παραίτηση του Συμβούλου του Προέδρου σε θέματα αερομεταφορών και οι προειδοποιήσεις της ΑΗΚ προς τις τοπικές αρχές της Λεμεσού για διακοπή της παροχής ενέργειας, είναι τα θέματα που προβάλλονται, μεταξύ άλλων, στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο “Απορρίπτεται η φόρμουλα Άιντα”, γράφει ότι το Συμβούλιο Αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, συζητά σήμερα σενάρια αντιδράσεων στις τουρκικές προκλήσεις και τη διπλωματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται στο παρασκήνιο. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Υγείας κάλεσε τους γιατρούς σε διάλογο. Γράφει επίσης πως ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους διευθέτησαν ο 17χρονος Αλέξης Αναστασίου, ύποπτος για το φόνο του 22χρονου Αγγλοκύπριου Μάικλ Άντονι Λούις Μηνά και το θύμα.

Η «Σημερινή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της “Οι ημικρατικοί στα χέρια της Κυβέρνησης” και γράφει ότι με νομοσχέδιο που στάλθηκε στη Βουλή, η Κυβέρνηση θέτει υπό τον πλήρη έλεγχό της τους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι μετονομάζονται στο εξής σε κρατικούς οργανισμούς και θεωρούνται βραχίονες άσκησης κυβερνητικής πολιτικής. Αλλού γράφει ότι παραμένει, προς το παρόν, ο Χαννίδης. Αλλού γράφει για τη δολοφονία του 22χρονου στη Λάρνακα, με ύποπτο ένα 17χρονο, ότι “το κακό ερχόταν αλλά κανείς δεν το έβλεπε”.

Ο «Φιλελεύθερος» γράφει στο κύριο θέμα του, υπό τον τίτλο “Ριζικές αλλαγές στους ημικρατικούς” γράφει ότι ριζικές τομές σε ό,τι αφορά ημικρατικούς οργανισμούς και κρατικές εταιρείες, προβλέπει νομοσχέδιο που ετοίμασε και κατέθεσε στη Βουλή η Κυβέρνηση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα βαθιά μπαίνουν οι έρευνες για το αποχετευτικό της Πάφου και ότι ερευνώνται διαδρομές χρημάτων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εξήντα υποθέσεις και τρεις καταδίκες έχει στο ενεργητικό του ο 17χρονος ύποπτος για το φόνο 22χρονου στη Λάρνακα, την περασμένη Κυριακή.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της “Μεθόδευσαν το κλείσιμο των ΚΑ” γράφει ότι σε καφετέρια η ώρα 7 το πρωί, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανακοίνωσε στο Σύμβουλο του Προέδρου για αερομεταφορές, Χρίστο Πέτρου, πως “δεν σε θέλω άλλο”. Σε άλλο θέμα γράφει ότι και οι νοσηλευτές βγαίνουν σήμερα στους δρόμους κόντρα στην έλλειψη διαλόγου για την αυτονόμηση και το ΓεΣΥ. Αλλού γράφει ότι με επιστολή του στο ΔΣ του ΚΟΤ, ο Μ. Χαννίδης κάνει λόγο για συνοπτικές και παράνομες διαδικασίες και καλεί το Υπουργικό Συμβούλιο να διαφυλάξει τη χρηστή διοίκηση.

«Θα μείνετε χωρίς φως, προειδοποιούνται τα συμβούλια» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της αγγλόγλωσσης “Cyprus Mail”, η οποία γράφει ότι η ΑΗΚ τη Δευτέρα υπερασπίστηκε τις προειδοποιήσεις της προς τις τοπικές αρχές της Λεμεσού ότι θα διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε δημόσιες εγκαταστάσεις, εάν δεν πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο επικεφαλής του ΚΟΤ είπε πως τυχόν προσπάθεια παύσης του θα είναι παράνομη. Αλλού γράφει ότι ο ανήλικος ύποπτος για φόνο είχε προβληματικό παρελθόν.

(ΚΥΠΕ/ΚΔ/MAN)