Ευτυχώς ο σεισμός ήταν διπλός και εκτονώθηκε σταδιακά η δύναμη!

Published on: Nov 18, 2014 @ 1:11

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ήταν διπλός ο σεισμός και η δύναμη εκτονώθηκε. Οι δονήσεις που είχαν μέγεθος 5,1Ρίχτερ η κάθε μία φαίνεται ότι προέρχονται είτε από το ίδιο ρήγμα, είτε από διπλανά ρήγματα που “έσπασαν” όμως σίγουρα όχι από το ρήγμα της Αταλάντης, λένε οι επιστήμονες.

Στην περιοχή του Ευβοϊκού κόλπου υπάρχουν πολλά ρήγματα που μπορεί να δώσουν μεγάλους σεισμούς, λένε οι σεισμολόγοι. Εκτός από τα ρήγματα Αταλάντης, Καμμένων Βούρλων και Αγίου Κωνσταντίνου υπάρχουν και άλλα, δεκάδες, μικρότερα τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς σε αυτά τα μεγέθη.

Το επίκεντρο της διπλής ισχυρής σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε στο νότιο τμήμα του βορείου Ευβοϊκού στη νότια προέκταση του ρήγματος της Αταλάντης. Συμπλήρωσε δε σε δηλώσεις του ότι η διπλή σεισμική δραστηριότητα προήλθε από υποθαλάσσιο ρήγμα του οποίου οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τις ακριβείς διαστάσεις και γι’ αυτόν τον λόγο παρακολουθούν επισταμένα το φαινόμενο.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την πρωινή εκπομπή ο καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας εξήγησε πως δεν προέρχεται από το ρήγμα της Αταλάντης ο σεισμός τα ξημερώματα που συγκλόνισε τη γύρω περιοχή.

Είπε πως είτε μιλάμε για δύο δονήσεις από το ίδιο ρήγμα που “έσπασε” σε δύο σημεία, είτε για ενεργοποίηση δύο διπλανών ρηγμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, είπε ο κ. Λέκκας, αυτό ήταν καλό καθώς εκτονώθηκε σταδιακά η δύναμη που είχε αναπτυχθεί και έτσι δεν υπήρξε μία μεγαλύτερη δόνηση.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ενεργοποίησης διπλανών ρηγμάτων που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερο σεισμό ο κ. Λέκκας είπε ξεκάθαρα ότι αυτό είναι απίθανο καθώς ενεργοποίηση άλλων ρηγμάτων έχουμε μετά από πολύ μεγαλύτερους σεισμούς της τάξης των 6 Ρίχτερ και πάνω.

ΠΗΓΗ:Newsit.gr

Published on: Nov 18, 2014 @ 1:11

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός λίγο μετά τις 1.10 τα ξημερώματα στην Αθήνα. Λίγα λεπτά αργότερα 1.11′ ακολούθησε και δεύτερη. Η πρώτη ήταν έντασης 4,7 βαθμών και η δεύτερη 5,3.  Ακολούθησαν μέσα σε εννέα λεπτά δυο μετασεισμοί 3,8 και 3,4 ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, που σημειώθηκε 78 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας και 28 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα.

taxidia_aidipsos

Το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στην Αιδηψό (Εύβοια).  Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλ.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, ο οποίος μίλησε ζωντανά στο STAR, οι σεισμοί έγιναν αισθητοί κυρίως στην Αττική, αλλά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λαμία, η Θεσσαλία, η Δυτική Στερεά και η Πελοπόνησσος.

“Δεν προέρχεται από την Κεφαλονιά, καθώς εκεί δεν έγινε αισθητός. Το επίκεντρο ήταν ο βόρειος Ευβοϊκός Κόλπος”, τόνισε και εμφανίστηκε καθησυχαστικός, εξηγώντας ότι: “Είναι παρήγορο ότι έγιναν οι 4 σεισμικές δονήσεις, καθώς εκτονώνεται το φαινόμενο και δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο κύριο σεισμό”.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μαλεσίνας, υπήρξε μεγάλη αναστάτωση των κατοίκων της περιοχής.

“Οι κάτοικοι της Μαλεσίνας και της Χαλκίδας φοβήθηκαν πολύ και έχουν βγει στους δρόμους”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θύματα ή ζημιές δεν έχουν αναφερθεί.

Περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα.

590_21a2b2faefce9bbf5e318dcc8ec99602