Η σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών: Έτσι τελείωναν πραγματικά οι αγαπημένες ιστορίες των παιδιών

FotorCreated1

Τα παραμύθια που όλοι μας έχουμε μεγαλώσει, αυτά που συνήθως μας έκανε δώρο η νονά μας ή κάποια θεία, που μας τα διάβαζε κάθε βράδυ η μαμά μας πριν μας φιλήσει στο μέτωπο και μας καληνυχτίσει, δεν έχουν καμία σχέση με την αρχική τους μορφή.

Ναι, οι αδελφοί Grimm δεν έγραψαν ποτέ όμορφες ιστορίες με happy end για παιδιά, αλλά σκοτεινές περιπέτειες για ενήλικες, σαν και αυτές που ψάχνει μανιωδώς ο Tim Burton για να βασίσει πάνω του τις επόμενες ταινίες του, έχοντας φυσικά στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον αγαπημένο του Johnny Depp.

Η εποχή όμως της λογόκρινε σκληρά και έτσι άρχισαν οι δυο τους να αφαιρούν ολόκληρα μέρη, ειδικότερα αυτά που έθιγαν τη μητρότητα, ή ήταν ενάντια στα χρηστά ήθη, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα έγραψαν όλα από την αρχή – ανάμεσα σε αυτά και ο Παπουτσωμένος Γάτος.

Αυτό δεν ήταν ένα μικρό διάστημα, αλλά κράτησε περίπου σαράντα χρόνια, μέχρι να πάρουν όλα τα παραμύθια την τελική τους μορφή, το 1857, αυτή που όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα.

Ο συγγραφέας όμως Jack Zipes, συγκέντρωσε όλα τα παραμύθια των αδελφών Grimm σε ένα βιβλίο, ακριβώς όπως ήταν όταν γράφτηκαν για πρώτη φορά, με τίτλο «The Original Folk and Fairy Tales of the Brothers Grimm», αποκαλύπτοντας τη μαύρη και σκληρή αλήθεια πίσω από την ευτυχία των ηρώων που την έβρισκαν πάντα στο φινάλε.

k10300

Ας σας δώσουμε μερικά παραδείγματα, από τα πιο διάσημα παραμύθια όλων των εποχών:

rapunzel

-Η αθώα Ραπουνζέλ έμενε έγκυος από τον πρίγκιπα που ανέβαινε με τη βοήθεια των μαλλιών της στον ψηλό της πύργο. Γι’ αυτό και αναρωτιόταν λίγο καιρό μετά γιατί τα ρούχα της είχαν αρχίσει να την στενεύουν επικίνδυνα στην περιοχή της κοιλιά της.

xionati

-Στην Χιονάτη και τους Επτά Νάνους, δεν υπήρχε κακιά μητριά, αλλά το ρόλο αυτό τον «έπαιζε» η βιολογική της μητέρα. Αυτή ήταν που έστειλε τον κυνηγό στο δάσος για να τη σκοτώσει και να της φέρει πίσω το συκώτι και την καρδιά της. Στο τέλος, η ίδια έπαιρνε την τιμωρία που της άξιζε: Αναγκαζόταν να χορέψει φορώντας στα πόδια της καυτά σιδερένια παπούτσια μέχρι που πέθαινε και το μαρτύριό της τελείωνε.

sleeping beauty

-Η Ωραία Κοιμωμένη δεν ξύπναγε από το φιλί ενός όμορφου πρίγκιπα και κατόπιν γινόταν γυναίκα του. Αντίθετα βιαζόταν από έναν βασιλιά, έμενε έγκυος και γεννούσε δίδυμα ενώ ήταν ακόμα σε κώμα. Όταν ξυπνούσε η γυναίκα του βασιλιά έκανε τα πάντα για να την βγάλει από τη μέση, διέταξε τον μάγειρα να μαγειρέψει τα παιδιά της και στο τέλος έπεσε η ίδια σε μια δεξαμενή με ερπετά.

cinderella

-Στην Σταχτοπούτα η κακία μητριά αρχικά παρακινούσε τις κόρες της να κόψουν τα δάχτυλα ή τις φτέρνες τους για να χωρέσει το πόδι τους στο γοβάκι του πρίγκιπα. Στο τέλος οι αδερφές της, τυφλώνονται από τα περιστέρια.

hansel and gretel

-Στο Χάνσελ και Γκρέτελ, η βιολογική τους μητέρα τα εγκατέλειπε στο δάσος, επειδή δεν είχε τα χρήματα για να τα μεγαλώσει και να τους προσφέρει μια ωραία ζωή.

Peoplegreece.com