Τα ελληνικά προϊόντα στην Λατινική Αμερική προωθεί ο Γεροντόπουλος

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κυριάκος Γεροντόπουλος, απηύθυνε, σήμερα Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, χαιρετισμό, στην επίσημη παρουσίαση του Οργανισμού Pacific Alliance στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης» του Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Pacific Alliance αποτελεί Περιφερειακό Οργανισμό Ελεύθερου Εμπορίου στον οποίο μετέχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό και το Περού. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας, μετείχαν και παρατηρητές από 32 χώρες από όλο τον κόσμο.

Ο κ. Γεροντόπουλος στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Οι συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα μέλη της Pacific Alliance, αποτελούν μια στέρεα βάση για την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της Ελλάδος και των χωρών που απαρτίζουν τον Οργανισμό αυτό.

Οι διμερείς σχέσεις της Ελλάδας με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, μπορούν να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Πραγματικά, υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης του εμπορίου μας για προϊόντα όπως τα αγροτικά, η φέτα και άλλες ποικιλίες τυριών, το ελαιόλαδο, οι ποικιλίες ελληνικών κρασιών και παραδοσιακών ποτών, αλλά και προϊόντων κονσερβοποιίας, όπως επίσης και για φαρμακευτικά υλικά, φυσικά καλλυντικά, κοσμήματα και γούνες.

Υπάρχει, επίσης, ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται με επιτυχία σε διεθνές επίπεδο, στον κατασκευαστικό τομέα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, αλλά και στα ηλεκτρονικά και στην τεχνολογία των επικοινωνιών. Θα μπορούσαν λοιπόν να αναπτυχθούν οι εταιρείες αυτές και στις χώρες-μέλη του Pacific Alliance.

Η Ελληνική Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εξωτερικών, θα βοηθήσει κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία για αυτό τον σκοπό, μέσω των διπλωματικών του αρχών στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Να επισημάνω ότι η χώρα μας ενδιαφέρεται πολύ για την εξέλιξη της Pacific Alliance, παρακολουθεί την πρόοδο της και εύχεται κάθε επιτυχία στην ανάπτυξη και στην περαιτέρω σταθεροποίηση και επέκταση της.

Πιστεύουμε ότι συνιστά μια δυναμική ομάδα ελευθέρου εμπορίου, η οποία μπορεί αν αποβεί εποικοδομητική τόσο για τα μέλη της, όσο και για το διεθνές εμπορικό σύστημα».