Άσκηση πολιτικής προστασίας ARETE 2014: Προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστροφών

Στις 20 Νοεμβρίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με τη βελγική Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, οργάνωσε άσκηση πεδίου, κοντά στην Αμβέρσα στο Βέλγιο. Με την άσκηση «ARETE 2014» έγινε προσομοίωση περίπλοκης χημικής και τρομοκρατικής έκτακτης ανάγκης που περιελάμβανε σύλληψη ομήρων και ενίσχυση της ικανότητας κάθε κράτους μέλους να αντιμετωπίζει σημαντικές κρίσεις και να συντονίζεται με τα υπόλοιπα. Με την άσκηση «ARETE 2014» δοκιμάστηκε επίσης ο συντονισμός μεταξύ των μέσων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστροφών. Η άσκηση πεδίου εποπτευόταν από τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, ΔημήτρηΑβραμόπουλο, αρμόδιο για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, τη Μετανάστευση και την Ιθαγένειακαι ΧρήστοΣτυλιανίδη, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων,  καθώς και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εσωτερικών του Βελγίου, Γιαν Γιαμπόν.

Άσκηση πολιτικής προστασίας ARETE 2014: Προετοιμασία για την αντιμετώπιση καταστροφώνΜε την άσκηση «ARETE 2014» έγινε προσομοίωση περίπλοκης χημικής και τρομοκρατικής έκτακτης ανάγκης που περιελάμβανε σύλληψη ομήρων και ενίσχυση της ικανότητας κάθε κράτους μέλους να αντιμετωπίζει σημαντικές κρίσεις και να συντονίζεται με τα υπόλοιπα.

Μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, ο  Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της Ε.Ε. κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε τα εξής:

Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που παρακολούθησα την πολύ επιτυχημένη άσκηση «ARETE 2014» μαζί με τον συνάδελφό μου, Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη και για τη φιλοξενία που μας παρείχε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου κ. Γιάν Γιαμπόν. Η κοινή μας παρουσία εδώ σήμερα αποτελεί σαφή ένδειξη ότι ασκούμε την αρμοδιότητα μας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μείζονες κρίσεις, ανεξάρτητα από τη φύση τους.

Ο ρόλος των διωκτικών αρχών και η πολιτική προστασία είναι ζωτικής σημασίας για την υλοποίηση της εν λόγω αρμοδιότητας. Τα όσα παρακολουθήσαμε μόλις πριν από λίγο αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα της σημασίας και της ανάγκης για στενή συνεργασία των δύο κλάδων. Η άσκηση «ARETE 2014» μας έδωσε την ευκαιρία να κατανοήσουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τις ικανότητές μας και να αλληλοσυμπληρωθούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η άσκηση «ARETE 2014» αποτελεί επίσης απτό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να προαγάγει την αλληλεγγύη. Η συμμετοχή ομάδων από αρκετές χώρες της ΕΕ —Γαλλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο και Αυστρία —από τους κλάδους τόσο της πολιτικής προστασίας όσο και της επιβολής του νόμου, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους αποτελεσματικότερα.

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες απειλές της εσωτερικής της ασφάλειας. Το φαινόμενο των ξένων μαχητών, συνιστά μεγάλη απειλή για την εσωτερική ασφάλεια της Ευρώπης

Η απειλή αυτή είναι μάλλον απίθανο να μειωθεί στο άμεσο μέλλον, επομένως πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε γρήγορα και αποτελεσματικά, σε περίπτωση που το σενάριο της άσκησης που μόλις παρακολουθήσαμε γίνει πραγματικότητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παρέχει δυνατότητα πολλαπλής αντιμετώπισης όσον αφορά την πρόληψη, την προστασία υποδομών ζωτικής σημασίας και την ετοιμότητα.

Στον σημερινό διασυνδεδεμένο κόσμο, ένα συμβάν σε μία χώρα μπορεί να επηρεάσει επίσης πολλές άλλες χώρες. Βεβαίως, η τρομοκρατία δεν γνωρίζει σύνορα και ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι μεγάλης κλίμακας. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο, από κοινού με τα κράτη μέλη, για τη διαφύλαξη και την προστασία των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας.

Επίσης, εργαζόμαστε για να εξασφαλιστεί ότι — σε περίπτωση συμβάντος – η διαταραχή για την κοινωνία και την οικονομία θα περιοριστεί στο ελάχιστο. Για να αντιμετωπίσουμε τέτοια συμβάντα, εξετάζουμε τη δημιουργία πρακτικών εργαλείων για τη βελτίωση της προστασίας και της ανθεκτικότητας των υποδομών ζωτικής σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Τα πρόσφατα συμβάντα σχετικά με χημικά, βιολογικά και ραδιολογικά υλικά, όπως το περσινό τυχαίο σιδηροδρομικό ατύχημα κατά τη μεταφορά τοξικών χημικών ουσιών στο Βέλγιο και οι χημικές επιθέσεις εναντίον χιλιάδων πολιτών στη Συρία, αποτελούν εξαιρετικά ανησυχητικές ενδείξεις για τις καταστροφικές επιπτώσεις παρόμοιων συμβάντων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να βελτιώσει επειγόντως την εκ μέρους μας κατανόηση των κινδύνων που συνδέονται με χημικά, βιολογικά, ραδιολογικά και πυρηνικά υλικά και να βελτιώσει την ικανότητά μας για τον εντοπισμό τους και τον μετριασμό των επιπτώσεων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με το θέμα αυτό (που δημοσιεύθηκε τον Μάιο του τρέχοντος έτους), θα λάβουμε συγκεκριμένα μέτρα στους τομείς της πρόληψης, της προστασίας, της ετοιμότητας και της επέμβασης, σε συντονισμό με όλους τους αρμόδιους φορείς σε επίπεδο ΕΕ και πέραν αυτής.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα είναι η συνεργασία με εμπειρογνώμονες των διωκτικών αρχών όπως οι ειδικές δυνάμεις επέμβασης, τις οποίες είδατε να δραστηριοποιούνται σήμερα εδώ, προκειμένου να αναπτυχθούν καλύτερες οδηγίες και βελτιωμένα εκπαιδευτικά εργαλεία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και, τόσο ο Επίτροπος κ. Στυλιανίδης όσο και εγώ προσωπικά, αναμένουμε την επόμενη κοινή άσκηση η οποία, ελπίζουμε, ότι θα οργανωθεί σε κάποιαν άλλη γειτονιά της Ευρώπης.»