Η παχυσαρκία κοστίζει παγκοσμίως όσο μία… πολεμική σύρραξη!

Το παγκόσμιο κόστος της παχυσαρκίας είναι περίπου το ίδιο με αυτό του καπνίσματος ή μιας πολεμικής σύρραξης και μεγαλύτερο απ’ ό,τι αυτό του αλκοολισμού και της κλιματικής αλλαγής μαζί, σύμφωνα με μία νέα έκθεση.
Το Παγκόσμιο Ίδρυμα ΜακΚίνζεϋ υπολόγισε ότι ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (ή 1,62 τρισεκατομμύρια ευρώ), που αντιστοιχούν στο 2,8% της ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με την έκθεση, περίπου 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι ή το περίπου 30% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί στο 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έως το 2030.

Η τάση αυτή κοστίζει ακριβά όχι μόνο εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν, αλλά και εξαιτίας των χαμένων ημερών εργασίας και της χαμένης παραγωγικότητας.

Οι συντάκτες της εκθέσεως γράφουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο πολιτικών Υγείας, όπως ο έλεγχος των μερίδων σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα και η ανασύσταση των πρόχειρων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Εκτιμούν επίσης πως τα μέτρα αυτά θα είναι πιο αποτελεσματικά από τους φόρους στα πλούσια σε λίπη ή ζάχαρη τρόφιμα, καθώς και από τις ενημερωτικές εκστρατείες δημοσίας υγείας.

Λένε επίσης πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο καθιέρωσης προγραμμάτων ελέγχου του βάρους και γυμναστικής στους χώρους εργασίας.

Πηγή:Neoskosmos,com