Οπλισμένοι θα περιπολούν οι αστυνομικοί (και) στη Νορβηγία

norpol_b2Οπλισμένοι θα πραγματοποιούν περιπολίες για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι αστυνομικοί της Νορβηγίας, που σε γενικές γραμμές είναι άοπλοι, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο μιας επίθεσης που έχει κριθεί ως “πιθανή” από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Την 5η Νοεμβρίου η υπηρεσία αντικατασκοπείας (PST) είχε εκτιμήσει ότι είναι πιθανό η Νορβηγία να είναι εκτεθειμένη στην απειλή και σε απόπειρες τρομοκρατικών επιθέσεων τους επόμενους 12 μήνες, αναφερόμενη στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν ή απετράπησαν πρόσφατα στον Καναδά, στο Λονδίνο και στην Αυστραλία.

Οι νορβηγικές αρχές εκφράζουν φόβους για την επιστροφή στη χώρα των τζιχαντιστών που έχουν σκληραγωγηθεί και ριζοσπαστικοποιηθεί αφού πολέμησαν στη Συρία. Σύμφωνα με την PST, περίπου 60 άνθρωποι που έχουν δεσμούς με τη Νορβηγία έχουν ενταχθεί σε οργανώσεις τζιχαντιστών στη Συρία.

Ο στρατός της χώρας, από την πλευρά του, έδωσε στα στελέχη του την εντολή να μην κυκλοφορούν με τη στολή τους εκτός των ωρών υπηρεσίας.

Στο Διαδίκτυο πολλοί έχουν εκφράσει επικρίσεις εναντίον του σχεδίου να οπλοφορούν οι αστυνομικοί, υπενθυμίζοντας γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας, για παράδειγμα την τραγωδία στο Φέργκιουσον, στις ΗΠΑ.

News.gr