Μύθοι και αλήθειες για εμβόλια και αντιβιοτικά

Πανελλαδική εκστρατεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών

Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης με θέμα: «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα Εμβόλια» ξεκίνησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), η Ελληνική Εταιρεία Χημειοθεραπείας (ΕΕΧ) και η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ).

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών και ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι τα αντιβιοτικά θα καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών και θανατηφόρων λοιμώξεων, όταν η χρήση τους θα είναι πραγματικά απαραίτητη. Οι λοιμωξιολόγοι εξήγησαν ότι έχει φτάσει το «τέλος των αντιβιοτικών», αφού δεν πρόκειται να κυκλοφορήσουν τουλάχιστον για μια δεκαετία καινούρια. Οπότε μοναδική λύση είναι η μείωση των «άχρηστων» αντιβιοτικών, καθώς, με τον περιορισμό της κατανάλωσής τους, τα μικρόβια γίνονται και πάλι ευαίσθητα απέναντί τους.

Στο πλαίσιο αυτό, επιπλέον στόχος της εκστρατείας είναι να γίνει κατανοητό πώς προλαμβάνονται οι λοιμώξεις μέσω των εμβολιασμών, ώστε να μην αρρωσταίνει ο κόσμος και να μη χρειαστεί, τελικά, να πάρει αντιβίωση. Οι ειδικοί τόνισαν την ανάγκη του εμβολιασμού για τη γρίπη κάθε Νοέμβριο σε όλα τα άτομα μεγαλύτερα των 60 ετών και στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως και το νεότερο εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο, που γίνεται μια μόνο φορά στις ίδιες ευπαθείς ομάδες, όπως και σε όλα τα άτομα άνω των 50 ετών».

Ο ΕΟΦ εκτύπωσε επιστημονικά φυλλάδια που διανέμονται στους πολίτες σχετικά με την ορθή χρήση των αντιβιοτικών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας έχουν, ήδη, ξεκινήσει ομιλίες ενημερωτικού χαρακτήρα σε δήμους της Αττικής και μέσα στο 2015 η βαθμιαία επέκτασή τους σε όλους τους δήμους της χώρας.

Πηγή: neadiatrofis.gr